”För många och långa svackor” - Innebandy.se
2009-02-11 15:58

”För många och långa svackor”

Engelholm är laget som satsade stenhårt inför säsongen. Man värvade många nya spelare och satte en hög målsättning. Nu har inte säsongen gestaltat sig som det var tänkt och innebandy.se fick en pratstund med inhoppande tränaren Andreas Lindmark.

Du tog över ett lag i kris i november. Hur tänkte du när du fick en förfrågan?
– Jag blev förvånad då jag inte hade för avsikt att träna ett lag vid den tidpunkten. Min arbetssituation är också speciell, för jag bor i Kristianstad, har kontor i Karlshamn och arbetar i Stockholm. Därför är jag inte med på träningarna, även om tanken från början var att jag skulle vara med åtminstone en träning i veckan. Jag har mycket god hjälp av Daniel Borg, Sara Bergström och Dennis Mårtensson som gör ett fantastiskt jobb i veckorna, lovordar Andreas.

Vad har du ändrat på?
– Jag har faktiskt inte ändrat på så mycket, utan varit tydligare med vad varje spelare ska göra. Vi gjorde augustiträningar i december så givetvis ligger vi långt efter. Jag hade velat sätta prägel på spelet tidigare, men nu är situationen som den är. Vi fokuserar på vårt försvarsspel och försöker göra vårt bästa, säger Andreas.
 


Engelholms målvakt Andreia Koller får hjälp av Tove Johansson och Jennifer Esmaili att hålla rent framför målet. Foto: Bildbyrån.


 
Inför säsongen var Engelholm det lag som värvade i särklass flest spelare. Nu har ni 16 spelare i truppen. Vart har spelarna tagit vägen?
– Jag vet faktiskt inte, det finns spelare som ska ingå i truppen som jag inte ens har sett. Vi har haft otur med skador och det finns även spelare som har varit tvungna att prioritera utbildningar och jobb. Emelie Ohlsson är korsbandsskadad, Linda Olofsson är borta mycket med jobbet och Cornelia Scott utbildar sig på annan ort. Det är tre ordinarie backar som inte är så lätta att ersätta, menar Andreas.

Ni är det enda damelitlaget i Skåne, borde ni inte ha lätt att få ihop en slagkraftig trupp?
– Problemet med skånsk innebandy är att alla vill göra sitt, istället för att vi mobiliserar oss för att få fram ett slagkraftigt lag tillsammans. Engelholm är en liten stad och många spelare bor inte i stan vilket medför långa pendlingsavstånd. Vi måste ha alla spelare på samma ort för att kunna träna så ofta som elitspel kräver, anser Andreas.

Hur har det gått för fotbollsmeriterade Veronica Persson, som är daminnebandyns svar på Henke Larsson?
– Veronica spelar med Kristianstad i allsvenskan och är i valet och kvalet då fotbollen och innebandyn krockar nu under våren. Hon är duktig och rent fysiskt och tempomässigt är det inga problem, men Veronica har inte spelat mycket innebandy de senaste åren så positionsspelet är inte alltid optimalt. Det kompenserar hon dock med andra kvalitéer och har gjort riktigt bra matcher i år, berömmer Andreas.

Vad tyckte du om den tuffa kritik Engelholms klubbdirektör Johan Karlberg levererade i media efter den tvåsiffriga förlusten mot Falun?
– Det är inget att hymla om att det inte är ett acceptabelt resultat i någon division. Johan representerar föreningen och måste få ha åsikter. Vi alla har ett ansvar gentemot ideella krafter och sponsorer och kritiken är inte mer än rätt efter ett sådant resultat. Just i den matchen upplevde jag att spelarna var lite likgiltiga och det får jag också ta på mig i mitt ledarskap, menar Andreas.

Vad anser du är orsaken till Engelholms skrala resultat?
– Vi har för många och långa svackor i matcherna och då åker vi på många baklängesmål. Vi har i många matcher spelat bra, men när en svacka har kommit har det rasat in mål. När det har gått tungt ett längre tag, tryter vi mentalt vilket är tufft.

– Spelarna gör ett gott jobb, men vi har en tunn trupp med få etablerade spelare. Nu tvingas unga spelare spela under en stor press och krav på att producera. Vi kan heller inte ställa orimliga krav på våra spelare, för alla gör det de kan och hittills har det tyvärr inte riktigt räckt, säger Andreas.

Hur ska Engelholm mobilisera sina krafter och förnya sitt elitseriekontrakt?
– Vi har en stor potential i truppen och vårt mål är att hålla oss kvar. Vi har allt i egna händer och jag tror inte att vi åker ur. Sedan är det inte heller hela världen ifall det skulle hända, för i sådana fall har vi goda chanser att ta oss tillbaka.

– Varje match är väldigt betydelsefull och det gäller att kriga i 60 minuter. Mycket handlar om att hitta glädjen och positiva bitar samt att tro på oss själva, säger Andreas.

I helgen möter ni Kais Mora och Dalen på hemmaplan. Hur ska ni vinna över dem?
– Vi ska hålla oss till vårt grundspel, tighta defensiven och ta tillvara på avslutslägena. Vi ska våga spela det spel vi vill. Bägge motståndarlagen är bollskickliga och vi bör ha tålamod att hålla oss till positionerna. Då ska vi kunna vinna matcherna, avslutar Andreas Lindmark.

 
Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon