2009-02-06 21:18

Finland överraskade Sverige

Fredagens landskamp slutade med en överraskande finsk seger. Finland vann matchen med 4-3 inför välfyllda läktare i CAM Arena i Karlstad.

Matchbilden var till en början mycket avvaktande och närkamperna nästan obefintliga. Målchanserna var lätträknade. Hos Sverige hade debuterande Sara Bergström ett par målchanser.

I början av andra perioden tog Finland ledningen. Sverige kvitterade genom Isabell Krantz som gick på avslut och från kort avstånd kunde hon slå in sin egen retur.
 
  
Aggressiviteten var inte den bästa från svensk sida. Finland spelade mer vägvinnande. Man lyfte in bollar på mål och under andra halva av andra perioden gav det utdelning två gånger.

– Under de första två perioderna kom vi inte upp i nivå. Vi stressade upp oss när de fick sina mål och då tappade vi i kvalitet, säger Sveriges förbundskapten Jan-Erik Vaara. Han menar att det skapades för få målchanser för att han skulle vara nöjd.

Nu höjde sig Sverige i slutperioden men det var Finland som kunde öka på till 4-1. Svensk reducering kom i matchens enda power play. Sverige reducerade ytterligare en gång. Det var i slutminuten och målet gjordes när Sverige spelade sex mot fem.

Sverige hade fem raka storsegrar mot Finland. Nu bröts den sviten. Sverige hade många nya spelare men även i det finska laget fanns ett antal debutanter.

Är du imponerad över deras sätt att genomföra matchen?
– De gör det väldigt bra samtidigt som vi har lite för mycket som inte stämde.

Till matchens lirare utsågs Paula Jouthen i Finland och Isabell Krantz i Sverige. Till vardags bildar dessa backpar i klubblaget Pixbo Wallenstam.

Nu väntar ny match i Västerås på lördagen. Då är det revansch som gäller och dessutom står det finnkampspoäng på spel.

– Ja, vi måste bidra med vårt och ta poäng till landskampen, säger Vaara.

Matchfakta


Författare: Klas Pettersson