2008-02-21 08:56

Poängbäst i Elitserien

Hon jobbar som indrivare på Kronofogdemyndigheten och pluggar fysik på nätterna. På innebandyplanen öser hon in poäng med sitt ovinklade klubblad. Läs innebandy.se:s intervju med elitseriens bästa poänggörare just nu.

21-åriga Sara Anteryd har haft en mycket lyckad säsong hittills. På 20 matcher har hon gjort 18 mål och 27 assist. Det blir totalt 45 poäng och ledning i poängligan.

– Jag är lite överraskad faktiskt. När jag kom till Endre var jag mer en målskytt, men har nu blivit en framspelare. Min kedjekamrat Maria Jakobsson gör ju mål på precis alla passningar och därför trillar poängen in. Vi trivs jättebra ihop och har en bra kommunikation. Vi har spelat tillsammans i två säsonger och löser eventuella problem direkt.Sara Anteryd gratuleras efter ett av sina 18 mål den här säsongen. Foto: Bildproduktion Gotland.


– I vår kedja har vi tydliga roller och Emma Larsson, som också spelar i vår kedja, är oerhört viktig. Hon har mestadels det defensiva ansvaret och städar upp efter mig och Maria. Emma har ett mycket bra skott och har även börjat göra poäng. Maria är en fantastisk målskytt som har bra kondition och som jobbar hårt. Hon är en duktig target player. Min roll handlar om att ha mycket boll och ta hand om uppspelen.  
 

Förra säsongen gjorde du totalt 49 poäng i serien. Hur många poäng mäktar du med denna säsong?
– Jag tänker faktiskt inte på mina egna poäng. Det är Endres poäng som är viktigast och det andra är bara bonus. Men några poäng till ska jag nog kunna trycka dit, även om Marias målrekord förra säsongen bidrog till min poängskörd.

Vem blir det största hotet till segern i poängligan?
– Blir det någon från Balrog som vinner poängligan, gör det mig ingenting, bara vi vinner över dem i matcherna. Dock hoppas jag på någon från Endre och Maria ligger bra till.

Du är relativt anonym för den breda massan. Beskriv dig själv som innebandyspelare!
– Jag är en passningsspelare, hyfsad spelfördelare och snabb med boll. Jag är lite bra på många delar, men har inget vidare skott. Jag skjuter inte hårt, men försöker att placera bollarna.

Vad ger ett rakt blad dig för fördelar?
– Eftersom jag även lägger många passningar med backhand, passar det min spelstil. När jag var liten hade jag sådan där bananvinkel som många har. När jag köpte en ny Jollyklubba ville jag så gärna använda den direkt på träningen, men tränaren hade ingen möjlighet att vinkla klubban så jag körde med ett rakt blad. Och fortsatte med det. På den vägen är det.

I U19-landslaget gjorde du sex landskamper och vunnit ett VM-guld. Föregående säsong spelade du tre landskamper. När tror du att du får chansen i A-landslaget igen?
– Alla spelare som hittills har blivit uttagna är fantastiska spelare. Jag ifrågasätter inte förbundskaptenernas uttagningar, de har ju vunnit allt de har ställt upp i. Jag anser att de gör helt rätt när de bygger ett lag med tydliga roller och inte bara tar ut de 20 bästa poängplockarna.

Vad tror du krävs av dig för att ta en plats i landslaget?
– Jag vet inte riktigt och har inte reflekterat över detta direkt. Jag spelar mitt spel för att det passar Endre vilket är det viktigaste för mig. Ärligt talat, passar mitt spel inte in i landslaget bryr jag mig inte om det.

Du är uppväxt i Tidaholm och har spelat i den anrika klubben Lockerud. Hur kommer det sig att du hamnade på Gotland?
– Jag spelade i division 1 med Fröjered och när jag tog studenten funderade jag på att röra på mig. Det ringde några lag och jag åkte till Gotland och hälsade på Endre. Det klickade direkt med lagkompisarna och jag pratade med Eva Didriksson och Anna Jakobsson som jag redan kände och tog därefter beslutet att flytta till ön. Det var så här i efterhand helt rätt beslut, för jag trivs både på och utanför planen och jag kunde inte ha valt ett bättre lag att spela i.

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
– Jag jobbar på indrivningen på Kronofogden vilket jag  trivs bra med. Arbetskompisarna är viktiga för mig. På nätterna (!) pluggar jag fysik, det är bara då jag hinner plugga. Framtidsplanerna är att plugga till läkare, men jag vet inte om det blir pluggande eller spel nästa säsong. Jag ska bestämma mig efter slutspelet.

Sara Anteryd
Sara Anteryd

Född:
 15 januari 1987
Position: Forward.
Klubb: Endre IF.
Moderklubb: Fröjereds IF.
Aktuell: Leder poängligan i Elitserien.I helgen möter ni Boden och Skellefteå på hemmaplan. Hur ska ni vinna dessa matcher?
– Det blir absolut inga enkla matcher. Om vi har mycket att spela för, så har bägge dessa lag ännu mer att spela för. Det är ju två lag som slåss för att inte åka ur serien. Skellefteå verkar vara på gång och matcherna mot Boden är alltid tuffa.

– Vi får lita på att det som vanligt blir ett himla tryck i hallen och att publiken är vår sjätte spelare.

Ni har fem matcher kvar att spela och sex poäng ner till nionde platsen. Tar ni er till slutspel?
– Det finns inget annat än slutspel för mig! Vi har truppen till att klara oss dit och väl där kan allt hända. Det vore kul att gå vidare till semifinal, vilket vi aldrig har gjort.

Till sist, vilka lag spelar final i Globen?
– Rönnby spelar final för att de alltid är bra i slutspel. De har hittills gjort en jättebra säsong och har många vinnarskallar och är ett bra kollektiv. Rönnby får möta Endre för att vi hittills har gjort en upp-och-ner-säsong vilket vi inte alls är nöjda med. Vi vill avsluta bra och överraska i slutspelet.

Läs mer
Elitseriens poängdrottningar genom åren


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon