Mot första slutspelet på 13 år - Innebandy.se
2008-02-28 16:33

Mot första slutspelet på 13 år

Succénykomlingen Kais Mora är klara för fortsatt spel i Elitserien. Inte nog med det. Laget kan i helgen säkra en plats i slutspelet för första gången sedan 1995. Tränaren Roger Jonsson berättar för innebandy.se varför det har gått så bra.

Mora är en innebandymetropol. På 80-talet tog damlaget i Kais ett guld, ett silver och två brons i SM. Därefter har det varit glesare mellan framgångarna. När det rikstäckande seriesystemet infördes 1993/94 var Kais i slutspel de två första säsongerna. Sedan har det varit tolv säsonger utan slutspel i Mora.

Nu kan det dock snart vara dags för slutspel i Mora igen.

Trodde ni på slutspel när säsongen inleddes?
– Ja, det gjorde vi. När vi gick in i förra årets division 1-spel satte vi målet att spela slutspel i år. På så vis fick vi kvar stommen i laget. Jag har själv blivit värvad med de orden och tyckte att det lät spännande. Vi presenterade idén för några tjejer först och sedan för hela laget, som köpte det hela.

Vilka är framgångsfaktorerna?
– Innan serien började tippade de så kallade experterna hit och dit. Jag tror inte att de alltid har så bra koll. Vinner man så överlägset som både vi och Täby gjorde i våra respektive division 1-serier, har man en bra chans i Elitserien. Det finns lag som spelar lite avvaktande mot de bra lagen, men vi vill sätta press på dem och visa att vi är minst lika bra. Innan säsongen fick vi mycket kritik för att vi inte värvade några spelare, men vi hade ju redan bra talang i föreningen.


Sandra Fredriksson föddes 1987, mitt under daminnebandyns storhetstid i Mora. Nu kan det vara dags för en ny storhetstid. Sandra är en nyckelspelare i ett eventuellt slutspel för Kais Mora. Foto: Bildbyrån.Det är tre poäng ner till seriens andra nykomling, Täby. Varför tror du att årets nykomlingar har klarat sig så bra?
– Likheterna mellan lagen är väldigt slående. Vi är två offensiva lag som aldrig ger upp. Det har blivit ett himla drag efter innebandyn i Mora och det beror på att det är roligt att titta på oss.

Ni har precis förlängt kontrakten med fem spelare, bland annat med landslagsmålvakten Sandra Fredriksson. Vad betyder detta för laget?
– Vi rangordnade inte de spelare vi ville kontraktera, utan pratade med målvakter och backar först. Sandra Fredriksson var givetvis viktig att få kvar. Vi har också pratat med de som går ut skolan nu, för att försöka få kvar dem i föreningen. Det blir mer lättjobbat.

Vilka spelare har varit tongivande?
– Sandra är ju väldigt viktig. Hon gör så att vi kan spela den innebandy vi spelar, för spelar man offensivt öppnar man sig bakåt och då är det tryggt att ha henne i målet. Resten av laget är jämna och är lika viktiga.

Vilket är ditt intryck av övriga lag i Elitserien?
– Engelholm gillar jag inte att möta, för det blir liksom en annan sport när vi möter dem. De spelar för tillbakadraget och slår långbollar vilket inte är roligt att titta på. När vi mötte Iksu på bortaplan fick vi stryk med 9-1 och då var de väldigt bra. Jag tycker att mot när vi mötte Dalen borta respektive hemma har de höjt sig ett par klasser. Örjan Lindberg har fått bra ordning där.

Om du får välja nyförvärv till Kais Mora, vilka väljer du då?
– Pixbos Camilla Nilsson är Sveriges bästa innebandyspelare och vi skulle inte säga nej till henne. Hon är stark när hon bryter in och har driv i steget. Dalens back Isabell Krantz var väldigt duktig när vi mötte dem och är välkommen hit.

I helgen åker ni på Norrlandsturné. Skellefteå och Boden på bortaplan. Blir det sex poäng?
– Så enkelt är det inte. Hade bägge lagen varit avsågade hade det varit enklare. Örnsköldsvik resonerade nog så och åkte på en förlust mot Skellefteå. Man måste vara väldigt ödmjuk inför uppgiften. Det har sett otroligt bra ut på träningarna i veckan.

Därefter avslutar ni på hemmaplan mot Endre. Tankar inför den matchen?
– Jag hoppas att den ska bli betydelselös. Endre spelar också med fart och fläkt vilket är kul. Förhoppningsvis blir det bättre spel när vi möter dem på fullstor plan, än på deras lilla plan. Vi får se upp med systrarna Jakobsson och Sara Anteryd som ju öser in poäng och är skitduktiga.

Till sist, vilka lag spelar i Globen?
– Vi möter Pixbo i finalen. Innan serien började tippade jag Pixbo som en av kandidaterna och går man till slutspel måste man höja målsättningen. Vår målsättning var slutspel och tar vi oss dit, höjer vi ribban. Det är bara att titta på Täbys herrar förra året. Det går att lyckas.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon