2008-02-15 11:16

”Malle” ser slutet

Tidigare landslagsmålvakten Malena Helmersson spelar sin sista innebandysäsong och har bara några få seriematcher kvar av sin 21 säsonger långa karriär. innebandy.se fick en pratstund med ”Malle”.

Du har spelat med Karlstad den här säsongen Vad säger du om lagets säsong i sin helhet?
– Vårt mål var att vi skulle klara ett nytt kontrakt, men vi hade även förhoppningar om att det skulle gå lite bättre än så. Med tanke på vår tunna trupp visste vi att det skulle bli tufft. Vi gjorde några bra matcher mot topplagen i början av serien, men sedan har vi spelat riktigt usla matcher också. Vi kan inte vara nöjda med denna säsong.

– Vårt spelschema har varit väldigt påfrestande. Vi spelade nio matcher på 21 dagar i höstas, vilket gjorde att vi aldrig hann gå igenom matcherna och därmed inte heller träna på de moment som inte fungerade. Vi fick mest köra rehab- och återhämtningsträning. I januari hade vi ännu en sådan period.


Malena poserar i Riga i samband med VM 2001. Foto: Bildbyrån.


Er tränare, Mattias Westman, slutade för en tid sedan. Hur har det påverkat laget?
– Vi har inte spelat någon match sedan han slutade så det är svårt att säga. Mattias var inte ensam ansvarig för att det har gått som det har gjort. Hela laget får ta på sig det ansvaret. Jag förstår honom helt och jag tycker personligen att Tomas Colling är en bra lösning.

Det är klart att ni inte når slutspel i år. Har laget haft det svårt att motivera sig sedan dess?
– Jag har inte funderat över slutspel på hela säsongen, för jag insåg tidigt att det inte skulle bli slutspel med tanke på hur det har sett ut. Vi har haft otaliga möten där vi har gått igenom vad som har gått fel och varför vi inte kan komma upp i den kapacitet vi borde samt pratat om strategier. Det har ändå inte fungerat i matcherna.

Har ni saknat några spelartyper ?
– Vi har en otroligt tunn trupp, kanske 17-18 spelare och flera yngre som kommer direkt från division 1. Dessa tjejer har varit duktiga, men vi hade givetvis behövt mer rutin i truppen.

Är det någon spelare i laget du vill framhäva?
– Sofia Nilsson gör aldrig en dålig match och i år har hon fått spela center vilket hon fixade jättebra. Hon tar stort ansvar som kapten och är bra både framåt och bakåt. Elin Reinestrand är en ung back som är väldigt duktig. Hon gör bra matcher i det tysta.

Är du själv nöjd med din säsong?
– Jag har mest varit sjuk den här säsongen och har endast spelat 9-10 matcher. Det är tråkigt att min sista säsong ska sluta på det sättet.

– Jag saknar motivation och intresse, ser inget roligt alls med innebandyn längre. Jag har spelat över 20 säsonger och har då levt innebandy. Jag kommer att sakna massor när jag har fått distans till innebandyn. Jag är en tävlingsmänniska och kommer att sakna matcherna, lagsammanhållningen och alla människor jag har lärt känna genom innebandyn. 
 

Malena Helmersson

Född:
 5 maj 1971
Position: Målvakt.
Antal landskamper: 48.
Landslagsdebut: 5 mars 1994 mot Finland i Örnsköldsvik.

Klubbar i karriären:
4 säsonger i Malungs IBK (1987/88 - 90/91)
2 säsonger i Rättviks IBF (1991/92 - 92/93)
4 säsonger i IBF Falun (1993/94 - 96/97)
3 säsonger i Sjöstads IF (1997/98 - 99/00)
4 säsonger i Karlstad IBF (2000/01 - 03/04)
3 säsonger i IBK Boden (2004/05 - 06/07)
1 säsong i Karlstad IBF (2007/08)Du har spelat 48 landskamper. Saknar du landslaget?
– Jag tog beslutet att tacka nej inför VM i Singapore. Jag hade inte någonting där att göra, för det kändes mest jobbigt att åka iväg. Jag hade mycket skador som jag drogs med hela tiden och jag fick aldrig chansen att rehabträna. Direkt efter ångrade jag mig, men efter ett tag kände jag att det var rätt beslut. Då var det bättre att det kom in någon som verkligen ville satsa ordentligt.

Vilka målvakter i elitserien har störst potential att bli riktigt bra?
– Kais/Moras Sandra Fredriksson är otroligt duktig och Balrogs Sofia Pettersson är alltid bra. Pixbos Helena Andersson har jag inte sett mycket av i år, men av det jag har sett tidigare är hon mycket bra. Skillnaden mellan en bra och en mindre bra målvakt är att man måste kunna hålla en jämn och hög kapacitet genom hela säsongen. 

Ni möter Engelholm borta på lördag. Dina tankar inför den matchen?
– Jag har varit sjuk i tre veckor och ska inte delta i matchen. Sara Hjorting är en ung och jätteduktig målvakt som ska stå i helgen. Sara har växt in i rollen som elitseriemålvakt och detta speciellt i den senare delen av serien.

– Engelholm är svåra att möta, speciellt på bortaplan. Det känns som om Engelholm är ett lag som inte är bättre än oss. Det vore skönt att få tre poäng för att komma på säkrare mark, men det kommer att bli tufft.

Tippa resultatet!
– 4-2 till Karlstad. Vi behöver poängen och vill definitivt inte kvala.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon