2008-02-13 09:20

Historisk adress

Då har även innebandyn fått ge namn åt en postadress. I området Vretalund i Storvreta byggs det för fullt. En av de nya skyltarna pekar ut Innebandyvägen.


En historisk skylt. Den nya vägen i Storvreta är landets första postadress som är uppkallad efter innebandyn. Foto: Klas Pettersson.


Innebandyn betyder mycket i det lilla samhället norr om Uppsala. Storvreta IBK är en av landets största innebandyklubbar och klubben anordnar årligen en av de absolut största ungdomsturneringarna. Dessutom har man ett lag i Svenska Superligan.

Nu blir Storvreta också först med att uppkalla en väg efter landets största inomhusidrott.

Då innebandy.se besökte Innebandyvägen hade inflyttning gjorts i tre av husen. Större delen av vägen bestod fortfarande av obebyggda tomter.

Vi har gjort en sökning efter andra sportrelaterade adresser i postnummerkatalogen.

Där finns fyndiga namn som Slalomsvängen (Åre), Målkurvan (Enskede), Varpastigen (Slite), Golfrundan (Växjö och Öjersjö).

Tittar man bland de vanligaste sportbegreppen i övrigt bland postadresserna i Sverige finns det fler anledningar till att vissa idrotter är kraftigt representerade. Att tennis och golf ligger i topp lär till stor del bero på att dessa gator ligger i anslutning till tennis- respektive golfbanor.
 

Här är några sportrelaterade gatunamn i postnummerregistret

(siffran anger i hur många olika orter gatunamnet förekommer)

Tennis 56
Golf 38
Diskus 36
Bandy 29
Fotboll 19

Hockey 8
Ishockey 5 
(dessutom 11 adresser med prefixet ’Puck’)

Handboll 7
Längdhopp 6
Kulstötning 4
Curling 4

Basket 3
Bordtennis 3
Rugby 1
Badminton 1

Källa: posten.se


Författare: Klas Pettersson