2008-02-06 14:51

Adam exporterade innebandyn till Mérida

I oktober var det premiär för innebandy i den mexikanska staden Mérida. Detta blev verklighet sedan Adam Olofsson hade släpat med sig en väska med bollar och klubbor från Sverige.

23-årige Adam Olofsson spelar center i division 5-laget Oxie IF. I höstas reste han tillsammans med en kompis till Mexiko.


Adam Olofsson överlämnar väskan med klubbor och bollar till Orestz Murgas.

 

– Innan vi åkte funderade jag på om det fanns innebandy i Central- och Sydamerika, så jag ringde Internationella Innebandyförbundet. Jag fick adressen till en kontakt i Mexiko, varefter jag blev tillfrågad om jag ville ta med mig en innebandyväska, berättar Adam i Oxie IF:s medlemstidning.

Väskan innehöll 15 klubbor och 50 bollar och Adam överlämnade den till den mexikanska kontaktpersonen för innebandy, Orestz Murgas.

Innan väskan lämnades över släpade Adam med den på resan. Bland annat kom klubborna och bollarna till användning på en bar i Mexico City. Adam och kompisen Andreas spelade tillsammans med en kanadensare och en australiensare.

När Adam och väskan var på plats i Mérida var sporten redo att lanseras. Det sattes upp skyltar i staden. Den spanska texten på skyltarna löd ungefär ”Ny sport för första gången i Mexiko – Floorball!”

Till premiärtillfället hade man snickrat ihop målburar. Efter en regelgenomgång sattes spelandet igång.

– Först var det mest unga mellan 10 och 14 år som spelade men sedan ville deras pappor också vara med och spela, berättar Adam.

Man spelade på en plan som låg delvis utomhus och delvis inomhus. Det blev ganska många matcher i den tryckande hettan.

– Det var ett stort steg för innebandyn i Mérida och kanske för innebandyn i hela Mexiko, säger Adam avslutningsvis.


Författare: Klas Pettersson