2007-02-02 09:14

Repris av Europacupfinalen

På lördag spelas reprisen av Europacupfinalen mellan Warberg och AIK. EC-finalen vann AIK med 6-5 efter en mycket spännande match. Inför lördagens elitseriematch har innebandy.se tagit sig ett snack med Niklas Jihde och Mathias "Bult" Larsson.


Niklas Jihde och Mathias Larsson har spelat många matcher tillsammans i landslaget. På lördagen ställs de mot varandra i elitseriematchen mellan AIK och Warberg. Foto: Bildbyrån.

Warberg och AIK är två lag som mött varandra i ett antal mycket betydelsefulla matcher de senaste två åren. För två år sedan förhindrade Warberg AIK att ta sitt första SM-guld då man slog AIK i finalen med 3-2. Förra året fick AIK sedan en rejäl revansch då man mer eller mindre förnedrade Warberg genom att man slog ut dem i tre raka matcher i semifinal, vilket senare ledde fram till AIK:s första SM-guld.

I höstas då de senast möttes i Elitserien spelade man oavgjort 4-4 i Cloetta Center i Linköping. Sedan möttes man i Europacupfinalen för en knapp månad sedan då AIK till slut vann med 6-5 efter en mycket bra, spännande och välspelad final. Efter den förlusten kan man tänka sig att Warbergsspelarna är riktigt revanschsugna?

– Vi är givetvis riktigt revanschsugna. Vi gjorde ingen vidare match senast mot Pixbo och har haft det lite jobbigt efter nyår. Nu vill vi verkligen visa att vi är bättre än vad vi visat de senaste matcherna. Samtidigt är vi som sagt grymt revanschsugna på AIK efter finalförlusten, säger Warbergs Mathias ”Bult” Larsson inför matchen.


Niklas Jihde har bara goda minnen från Europacupfinalen och så här tänker han inför lördagens drabbning:

– Vi älskar Sparbankshallen i Varberg och vi har bra minnen från den hallen både sedan Europacupen och sedan slutspelet förra året. Så det blir lätt att tända till inför en sådan match. Det är en av säsongens svåraste bortamatcher och det kommer antagligen att bli riktigt tufft men det är alltid lika kul att spela där och tillexempel få möjlighet att snurra upp ”Bult”.

Efter segern i Europacupfinalen och i förra årets SM-final, tror du inte att det finns andra lag som är mer sugna på att ta hem SM-guldet än er och att det kan ställa till problem för er under slutspelet?
– Nej, det är alltid lika kul och vinna och jag tror absolut att vi är minst lika sugna att vinna SM‑guld som Pixbo, Warberg och Storvreta vilka jag tror är de lagen som tillsammans med oss kommer att göra upp om SM-guldet, fortsätter Niklas Jihde.


Mathias ”Bult” Larsson, Vad ska ni göra annorlunda för att lyckas bättre på lördag än ni gjorde i EC-finalen och hur ska ni hindra Niklas Jihde från att snurra upp er?
– Det var en väldigt konstig match i EC-finalen, jag tycker aldrig att vi kom igång riktigt ordentligt. Inför lördagens match måste vi få bättre fart på bollen och få upp tempot ordentligt. Jihde är mycket duktig och ofta svår att komma åt. Men han tycker inte om tufft spel så vi får se till att ligga på honom rejält.

Warberg har släppt in minst mål i serien hittills. Endast 59 mål, åtta mål mindre än AIK och Storvreta som är närmast efter med 67 gjorda mål. Vad tror du det beror på?
– Framförallt så har vi Sveriges absolut bäste målvakt i Peter Sjögren. Sedan tycker jag att vi har ett bra och väl fungerande försvarsspel och alla är säkra i sina roller, fortsätter ”Bult”.

Du leder fortfarande poängligan, två poäng för Pixbos Martin Dahlgren. Hur kommer det sig att du lyckats så bra med poängproduktionen i år?
– Jag spelar med riktigt bra gubbar, sedan har jag spelat mycket med Staffan Simonsson som är väldigt bra defensivt vilket gjort att jag kunnat jobba lite mer offensivt. Sedan har vi ett väldigt bra powerplay vilket har generat en hel del poäng. Annars känns det mest som att det är tillfälligheter som gjort att det varit just jag som gjort så mycket poäng i år.

Tror du att du har någon chans att vinna poängligan i år, det är trots allt inte så många matcher kvar nu?
– Nej jag tror att någon forward kommer att ta hem det. Jag ger gärna bort den titeln till någon annan så tar vi hand om SM-guldet istället, avslutar ”Bult”.

HELGENS MATCHER
   Lördag:
16.00 Warberg-AIK
19.00 Falun-Helsingborg
Söndag:
16.00 Dalen-Jönköping
16.00 Storvreta-Pixbo
18.00 Caperio/Täby-Älvstranden

 

Författare: Johan Norberg