Antalet tjejer fördubblades i Kustens IF - Innebandy.se
2015-12-29 07:00

Antalet tjejer fördubblades i Kustens IF

Förre förbundskaptenen påbörjade arbetet med att rekrytera och behålla tjejerna i föreningen.

Marcus Holm var under åtta år förbundskapten för det svenska U19-damlandslaget. När han hade avslutat det uppdraget, valde han att lägga allt krut på Kustens IF.

Den lilla halländska föreningen har fram till i år varit en ungdomsförening och har för närvarande ca 300 medlemmar. Holm är själv idrottspedagog och ville vara med och bidra med sina erfarenheter.
- Det är en väldigt utvecklingsbenägen förening med bra uppslutning på alla tränarmöten.

Under ett antal år har Kustens IF upplevt att det har varit svårt att få ihop tillräckligt med tjejer till sin verksamhet. När man så i år startade ett seniorlag på herrsidan kände man att det behövde göras en rejäl kraftinsats för att åstadkomma samma sak på damsidan inom den närmsta framtiden.
- Vi kände att vi bara körde på. Vi hade så få tjejer att vi var tvungna att ha för många årskullar i samma lag. Då blev det svårt att tillmötesgå dem på både det sociala, emotionella och rent innebandymässiga planet, förklarar Holm och fortsätter:

- Som enskilt lag är det svårt att lösa denna problematik så klubbar med liknande problem måste ta ett helhetsgrepp i föreningen.

Viktiga förändringar
Han kallade i maj till ett möte där man tog ett antal viktiga beslut. I Kustens IF startades tidigare blandade flick- och pojkgrupper i de yngsta åldrarna. Det skulle det bli ändring på nu.
- På vissa sätt fungerade det bra men vi konstaterade att när de skulle delas upp fanns det bara 7-8 tjejer och då blir det svårt att få ihop ett lag.

Man bestämde sig också för att endast starta upp nya flicklag vartannat år. Underlag för att få rena årskullar till varje lag fanns helt enkelt inte. Flickor födda 09-10 blev så de första tjejerna som fick ett eget lag från start och gruppen består nu av 15-20 spelare. Övriga flicklag, som tidigare bestått av stor åldersspridning, delades upp och man rekryterade nya tjejer så att lagen maximalt består av två ålderskullar.
- Jämfört med förra året har vi dubbelt så många tjejer igång i föreningen, berättar Holm.Det bildades en flicksektion där man nu jobbar på flera olika plan. Marknadsföringsarbetet har varit oerhört viktigt för att attrahera nya tjejer till verksamheten.
- Vi har synts på skolor, på sociala medier och på offentliga platser och har nu satt lite press på oss själva att vi ska ha ett nytt flicklag igång vartannat år.

Kontinuerligt arbete
Men man inser också att mycket arbete måste göras för att behålla de tjejer man nu faktiskt lockat till sig.
- Vi tror att det är viktigt att få in kvinnliga ledare och att ge alla ledare bra utbildning. Men vi måste också se över vad vi lägger fokus på. Vi vill ha fokus på kamratskap, självkänsla, lek, glädje och utveckling. Många ungdomslag tränas som seniorlag och många flicklag tränas som pojklag.

Holm understryker att det inte bara ska handla om ”lek och ståj” för tjejerna, att de vill utvecklas precis som pojkarna, men att man behöver hitta olika vägar. Han är sportchef i föreningen och jobbar inte bara med den nystartade tjejsatsningen även om den ligger honom väldigt varmt om hjärtat.
- Jag brinner lite extra för tjejerna sedan min tid i U19-landslaget. De har inga naturliga förebilder här i närområdet.

Kustens IF hoppas att man nu genom att vara uthålliga i sitt arbete ska kunna starta ett damlag inom fem år.

 

Har du tips på spännande tjejsatsningar, hör av dig till forallball@innebandy.se

Tidigare #forALLball-texter om tjejsatsningar:
Utveckling på vetenskaplig grund i Karlstad
Valbo IBF väcktes till liv för tjejernas skull
Omedelbar succé för Tvåstad KIK
Så kan man motverka att tjejer slutar spela
Flera orsaker till att tjejer slutar
Tjejsatsningar i fokus i #forAllball

 


Författare: Johanna Gratjova