2013-12-17 17:48

Ett år kvar till VM i Göteborg – Krister Azelius leder VM-satsningen

Damerna tog precis VM-guld. Om ett år (5 till 14 december) spelas nästa VM. Då är det herrarnas tur och spelplats blir Göteborg. Vi har tagit ett snack med Krister Azelius som är ordförande i styrgruppen för hemma-VM:et.

Krister Azelius är advokat till yrket och har under många år varit engagerad i elitidrotten i Sverige. Han satt från 2003 knappt sju år i Helsingborgs IF:s styrelse och har därefter varit (och är fortfarande) ordförande i FC Helsingborg i fem år. Dessutom har han två år bakom sig i SEI:s styrelse och sitter nu i Svensk Innebandys Förbundsstyrelse.

- Jag kan tänka mig att skälen till att jag blivit ordförande för styrgruppen är att man visste om att jag är bra på att organisera. Jag är också bra på att delegera, få människor att leverera och är själv rätt beslutskraftig. En sak är klar: för att leverera ett bra VM är jag helt beroende av folk i min omgivning, säger Krister Azelius.Krister Azelius, ordförande i styrgruppen för VM i Göteborg 2014.


Hur känns det här uppdraget?

- Jättespännande. Vi kom igång med styrgruppen och ett arbetsutskott, som jag också leder, under våren. Organisationen jag har till mitt förfogande är stark när det gäller arrangemang, Magnus Nilsson är riktigt bra där.  Men det handlar om att leverera ett bra VM som helhet med många besökare, att vi resulterar en vinst och att vi ska kunna använda VM som avstamp för oss själva i Sverige för innebandyutvecklingen.

Är det rimliga målsättningar?
- Ja, alla de här grejerna är jag helt övertygad om att vi kommer att åstadkomma. En viktig del är att vi får genomslag med informationsbiten tidigt och därigenom skapar en medvetenhet. Sedan bygger vi en ambassadörsgrupp med några tunga namn som blir viktiga.

Vad säger du om styrgruppen?
- Jag vill styra skeendena, inte bli styrd av dem - för då står vi i december nästa år med för lite folk och en brakförlust och jag vill jätteogärna sätta mitt namn på ett VM som misslyckas. Min personliga tro är att ska man äga skeendena måste man ha engagerat folk som klarar det. Jag tror vi klarar det med de personer som är med nu.

Hur ligger ni till?
- Vi ligger i fas nu. Alla möten är spikade och det finns en tidsplan när saker ska vara klara. Sedan gäller det för mig att piska de operativa cheferna så vi hela tiden håller trycket. Jag är inte rädd för att inte klara alla målsättningar, utan motgångar är en del av vardagen. Men vi ska möta problemen i tid. Vi ska inte stänga in oss i de här grupperna och bli hemliga klubben utan vara ute och ta intryck och samtidigt få ut information.

VM kommer att spelas i Scandinavium och…?
- Lisebergshallen är det vi talar om. VM-området ska vara i och omkring Scandinavium. Förhoppningsvis väljer man, från lagen och funktionärsstab, hotellen i närområdet så vi kan skapa ett innebandyområde. Det tror vi är intressehöjande.

Hur viktigt är det att det i Göteborgs stad blir tydligt att VM pågår?
- Vi tror att det betyder mycket för oss att det märks på stan att det syns att det pågår ett VM. Det betyder mycket för framtiden för innebandyn och för att locka dropin-publik. Jag tror det blir jätteviktigt.

Hur ser du på VM publikmässigt?
- Det är en stor utmaning att locka publik. En av sakerna som är krävande är att flera matcher är mellan lag som i sig inte har tillräcklig attraktionskraft. Vi har sett samma problem i ishockeyn. Hur får vi dit ungdomarna och föreningarna och hur hittar vi matchningar som attraherar publik till de här matcherna? Att spela inför tomma läktare är inte bra för någon men man måste ha respekt att det inte är självklart att locka dit folk på matcher mellan lag som ligger långt från slutuppgörelsen. Det är en utmaning men man ska ta utmaningen och inte vika ner sig. Jag vill hellre ha tuffa målsättningar och sedan i sådant fall ställa om siktet om vi ser att det behövs.

TV4 blir host broadcaster. Alla Sveriges VM-matcher kommer att sändas – vad betyder det?
- Det är jätteviktigt för att få till genomslag. Tung exponering i VM är intresseskapande och det får vi här, i första hand av TV4.

Vad har du för drömscenario med VM?
- Mitt egna drömscenario är en utsåld final, nästintill utsålda semifinaler, ett högt publiktryck i kvartarna men också att vi har en värdig publikmängd på alla matcher – inte bara genomsnittligt. Vad det är kan jag inte säga än men det kommer. Och i slutändan att vi levererar ett ekonomiskt bra resultat. Annars blir det ett dåligt VM. Det här får inte bli någon förlustapparat.

VM:s styrgrupp ser ut så här:
Krister Azelius, ordförande
Göran Harnesk
Tomas Engholm
Maria Åhgren
Stephen Selindh
Christer Johansson, adjungerad
Magnus Fantenberg, adjungerad
Magnus Nilsson, adjungerad
Pelle Körberg, adjungerad


www.wfc2014.com


Författare: Daniel Karlsson