2010-12-11 13:33

Rätt kost för landslaget

Herrlandslaget har gjort en satsning på kosten under hösten och under VM, och  man har gjort det i samarbete med AXA.

Efter varje träning och varje match dukas en återhämtningsbuffé upp i omklädningsrummet. Både spelare och ledare vet vid det här laget vad den ska bestå av – mackor, bananer och russin, det vill säga snabba kolhydrater för inlagring av ny energi i musklerna, och mjölk, yoghurt och ost, det vill säga protein för uppbyggnad av ny muskelmassa.

Maten har aldrig varit så viktig som inför detta VM. Under flera tillfällen har laget utbildats av Karin Magnusson, dietist på AXA Sports Club, om matens betydelse för prestationen. Det har handlat om allt från vad en perfekt frukost ska bestå av, till vikten av att dricka tillräckligt mycket. Vid ett tillfälle fick samtliga spelare lämna ett urinprov för att man skulle kolla deras vätskestatus.

– Den var helt okej, berättar Karin Magnusson, jämfört med många andra lag hade de druckit bra, men helt klart kan vissa bli bättre.

Förutom kostutbildning – både på lag- och på individnivå – har man i år lagt extra mycket krut på att maten under läger inför, och inte minst under, VM ska vara perfekt.

– Inför matcherna vill spelarna ha mat som gör dem lätta och mätta, berättar Karin Magnusson. Somliga föredrar spaghetti och köttfärssås, andra potatis och fisk. Det ska finnas ett utbud så att alla hittar något de tycker om. Särskilt under slutspelet då de riktigt tuffa matcherna väntar är det viktigt att spelarna äter och dricker ordentligt.

Landslaget uppskattar uppbackningen.

– När man är iväg på en intensiv och lång turnering så är det viktigt att fylla på med rätt saker. Det är skönt för oss att ha andra som sköter detta så att vi inte behöver tänka på det själva. Vi har haft en dialog hela hösten och AXA har arbetat efter våra önskemål, vilket är viktigt, säger Karl-Johan Nilsson, lagkapten i landslaget.

– Vi har tagit ett steg framåt med kosten vilket är nytt inför detta VM och vi gör det för att vara bäst på alla plan. Många olika delar binder den helhet som krävs för att visa vem som är bäst, och kosten är en viktig del, säger Kent Göransson, förbundskapten.