2010-12-06 16:09

På internationellt uppdrag

Det är inte bara svenska spelare på plats under VM i Finland, utan också svenska domare. Paret Ola Pettersson och Daniel Skoog gör sitt första herr-VM.

Paret har sedan tidigare dömt ett U19-VM för herrar, ett dam-VM och ett student-VM.

– Vi har bara varit IFF-domare i två år men har hunnit vara med i alla stora turneringar sedan dess, utom U19-damernas VM i våras, berättar Daniel Skoog som givetvis är nöjd att vara på den högsta nivån. 

– Detta är det största, det är de åtta bästa domarparen på internationell nivå som är här.

Ola Pettersson håller med och medger att det var ett glädjande besked när de fick reda på att de skulle till VM.

– Det var fantastiskt. Vi hade satt upp ett mål för tolv år sedan då vi började döma att vi ville döma ett herr-VM, så det har vi kämpat för länge. Det var ett stort ögonblick att få det beskedet, säger Ola.

 
 
Ola Pettersson och Daniel Skoog. Foto: Lars Lindberg.


Hur många matcher i VM som paret får döma är oklart.

– Det vet vi inte själva heller. Vi har ett möte varje kväll där nomineringen för dagen efter blir officiell för oss. Så vi vet inte idag vad vi ska döma imorgon, och så vidare, säger Daniel.

Att döma internationellt skiljer sig från nationellt, inte minst för att språkbarriären finns där.

– Det är klart att det var tufft i början. Både jag och Daniel är kommunikativa på plan, så i början var det svårt. Alla lag behärskar inte engelska heller, men i ett herr-VM finns det någon spelare i alla lag som kan engelska så det fungerar, säger Ola.

För ett domarpar är det viktigt att ha bra kemi, vilket också kännetecknar Daniel och Ola. 

– Det underlättar absolut. Det är många resdagar och hotellnätter tillsammans och vi gör många andra saker tillsammans. Jag och Ola är olika som personer, vilket är både vår styrka och svaghet, men vi kompletterar varandra bra på innebandyplanen, säger Daniel och Ola fyller i:

– Sedan är det ett varumärke som vi som par har byggt upp under tolv år. Vi vet var vi har varandra och det räcker att titta på den andre för att veta vad han tänker. Det är svårare att döma med någon annan, men man skulle säkert lära sig mycket av det också.

Just att inte ha en fast partner i innebandy är någon som diskuterats.

– Det där har testats i Finland och det har diskuterats i Sverige också. Vi är tighta med varandra så för oss skulle det kännas overkligt att hoppa in med någon annan, säger Daniel.


Författare: Daniel Karlsson