I fokus: Therése Karlsson - Innebandy.se
2010-12-22 14:52

I fokus: Therése Karlsson

KAIS Moras 19-åriga forward Therése Karlsson leder Elitseriens poängliga och fortsätter att övertyga efter sin landslagsdebut i Euro Floorball Tour i höstas. Innebandy.se fick en pratstund med Therése Karlsson.

37 poäng på 13 matcher ger ett snitt på lite drygt 2,8 poäng per match. Hur är det möjligt?
- Det beror mycket på omgivningen också. Jag har spelat med Anna Wijk och Amanda Larsson hela säsongen, vilket har fungerat bra. Anna är spelfördelaren och Amanda är väldigt löpstark och vinner mycket boll. Det vi har gemensamt är att vi alla passar hellre än skjuter.

Hur beskriver du dig själv som spelare?
- Jag har bra teknik och det har jag alltid haft. Sedan har min fysik förbättras och därmed har jag blivit en mer komplett spelare. Jag siktar på att bli så komplett som möjligt.

Din målskörd har bidragit till att KAIS Mora som första lag har nått över 100 mål den här säsongen. Vad är det som gör er offensiv så effektiv?
- Vi har bra fart på träningarna och kör för fullt för att få spelet så matchlikt som möjligt. Vi använder spelsystemet 2-1-2 och sätter ofta hög press på motståndarna. Vi rullar runt på mycket folk och därför orkar vi pressa hela matcherna.

Många anser att KAIS Mora spelar den mest sevärda innebandyn i Elitserien. Kommer publiken då?
- Jo, det har nog blivit mer folk på matcherna. Det är roligare för alla om man spelar offensivt och det är verkligen kul att spela då också. Det är väl så det ska vara.

Ni är många duktiga, unga förmågor i laget. Hur känns konkurrensen?
- Den är tufft men vi går runt på många spelare och alla får chansen. Vi jämför oss inte utan peppar varandra.

Vilken spelare är den bästa du har spelat med?
- Anna Wijk för hon är väldigt säker och är en komplett tvåvägs spelare. Hon har även bra teknik och kan snurra upp en och annan. Jag började spela med Anna i U19-landslaget så det är roligt att vi får möjligheten att spela tillsammans i klubblaget nu också.

 

Therése Karlsson. Foto: Idrottsfoto


Theréses moderklubb är KAIS Mora och där har hon alltid spelat. Hon har precis börjat jobba efter att ha klarat av studietiden och kanske är det läge att byta klubb och stad.

- Jag har varit här länge och någon gång i framtiden kanske jag skulle vilja testa något nytt, speciellt om jag står still i utvecklingen. Men inte just nu för jag trivs bra i KAIS.

Det är tufft att kombinera jobb och innebandy på elitnivå.

- Jag jobbar på en fabrik efter att ha pluggat Byggprogrammet för jag visste inte vad jag ville bli och det verkade roligt. Men när jag praktiserade i branschen insåg jag hur tungt det var. Det är tufft att jobba och sedan träna, för mig blir det långa dagar.

Du har varit given i U19 och debuterade i A-landslaget i Euro Floorball Tour i höstas. Hur var det?
- Det var roligt och jag var inte nervös, men funderade på vad som skulle hända. Det var verkligen en upplevelse och jag fick spela flera matcher. Fysiskt var det ganska tufft om man jämför med U19 och det går snäppet fortare. Alla var väldigt snälla och tog hand om oss nya.

KAIS Mora hade som delmål att vara bland de fyra bästa vid jul, vilket är uppfyllt. Vad strävar ni efter nu?
- Vi ska sätta ett nytt delmål efter jul, men slutmålet är att nå SM-finalen. Det tror jag att vi kan klara. Vi är det lag i Elitserien som har värvat minst och fått behålla spelare. Vi har en bra lagsammanhållning vilket är viktigt och roligt. Det som kan hindra oss är väl om vi får många skador.

Vilken motståndare kan ni råka på i SM-finalen?
- IKSU och Rönnby är de bästa lagen vi har mött för bägge har kompletta lag. Rönnby är bra på snabba spelvändningar och det märks att de tränar hårt. Det är en ganska bra nivå på hela Elitserien vilket gör serien jämn förutom ett par lag i botten.

I en haltande elitserietabell är det stenhårt om slutspelsplatserna och det är även jämnt i toppen av tabellen. Fyra av de 10 första platserna i poängligan innehas av KAIS Mora-spelare. Det är en del av förklaringen till KAIS Moras 105 mål hittills.

Gittan Ahonen Gunnarzon