2010-12-08 10:46

I fokus: Malin Andréason

Djurgårdens Malin Andréason har imponerat under sin debutsäsong i Elitserien. En målskytt av rang som siktar på landslaget. Innebandy.se har fått en pratstund med Malin.

Malin har spelat innebandy i 10 år och har alltid sportat mycket. Innebandy började hon spela med killar och när fler och fler tjejer ville prova, bildades ett tjejlag i Västerhaninge. Där efter blev det Handen och laget tog sig från division 4 till division 2 på två säsonger. För att kunna utvecklas behövdes ett klubbyte och Malin ringde själv upp Hammarby.

- Jag började spela med juniorerna och det var den roligaste säsongen jag har upplevt hittills. Egentligen hade jag tänkt flytta till Umeå och gå på RIG, men jag kom inte in och det blev Hammarby istället. När försäsongen var genomförd, ringde de från RIG och erbjöd mig en plats, men jag valde att tacka nej vilket känns som ett helt rätt beslut nu.

Efter två säsonger i Hammarby, blev Malin kontaktad av både Huddinge och Djurgården.

- Jag blev lite förvånad när de ringde, men samtidigt anade jag att stockholmsklubbarna skulle höra av sig. Jag bestämde mig för DIF redan från början, eftersom jag alltid har velat spela med Balrog.

Många spelare har valt bort Djurgården med tanke på konkurrensen. Tänkte du på det?
- Jo, det har ju varit så att Balrog/Djurgården alltid har haft många bra spelare, men jag pratade med tränarna innan och de sa att det skulle ske en nystart med nytt tänk. Man skulle spela på tre kedjor och två backpar så mycket som möjligt.

Hur har det blivit då?
- Vi börjar alltid matcherna så, men när det hettar till och vi kanske inte leder med tillräckligt många mål, går vi ner till två femmor. Jag förstår tänket , men hade köpt det mer om det hade varit i slutspelet. Det känns som om många behöver få mycket speltid i serien.

Det sägs att dagens unga spelare inte har tålamod nog att ta ett par läroår på bänken, utan slutar eller varvar ner istället. Är det så?
- Det är nog så, speciellt på herrsidan. Damspelarna flyttas upp tidigare och vissa orkar inte med konkurrensen och lägger av för tidigt. De borde spela något år extra i en lägre division för att få speltid.

Hur har din första säsong i Elitserien varit?
- Jag har kommit in bra i laget, men det är väl mer den mentala biten som är jobbig. Jag är van att göra mycket mål och spela många matcher. Nu blir det färre matcher och jag gör inte lika många poäng. Jag har pratat med tränarna om det och vet att jag inte ska förvänta mig allt för mycket den första säsongen i Elitserien.

- En stor skillnad mot division 1 är att tempot är så mycket högre och att spelet är mer intensivt. Alla spelare är otroligt seriösa och konkurrensen stor.

 

Malin Andréason. Foto: Idrottsfoto.


Malin har varit uttagen till några breddläger med U19-landslaget och även varit reserv. Hon vill gärna representera Sverige i landslaget i framtiden.

- Jag vet inte varför jag inte har fått spela någon landskamp hittills, men jag tror inte de gillar min spelstil och sedan skyller på min fysik. Landslaget är ändå mitt mål och jag ska träna upp fysiken och snabbheten.

Hur tycker du att Djurgården som förening klarar sig i Elitserien?
- Det är bra service kring laget och kul med mycket folk som tittar på matcherna. Arrangemanget funkar trots få i organisationen, men det är ingenting som drabbar mig personligen.

Vilket motstånd har varit tuffast hittills?
- Matcherna mot Rönnby och Kais Mora var tuffa och roliga. Jag gjorde min bästa match mot Kais Mora. Karlstad spelade både tufft och fult, de backade hem och ville inte spela innebandy vilket var tråkigt.

Malin beskriver sig som en ödmjuk och rolig person som gärna bjuder på sig själv.

- Jag är otroligt envis och vill att rätt ska vara rätt. Det är viktigt.

Egenskaper som säkert kommer väl till pass då Malin är assisterande lagkapten i Djurgården tillsammans med Emma Rothoff, medan Hermine Dahlerus och Emelie Lindström är ordinarie lagkaptener.

- Det är roligt att som ny få förtroendet som lagkapten. Jag är öppen, ärlig och rak vilket underlättar i rollen som lagkapten.

Som spelare är det Malins spelsinne och aggressiva spelstil hon vill framhålla.

- Jag tar gärna avslut och kontringsspelar.

Malin är 18 år och studerar sista året på gymnasiet. Efter det ska hon jobba ett år innan hon pluggar vidare.

- Jag ville först bli polis, men nu vet jag inte riktigt. Det är något jag ska fundera på framöver.

Vad gör du en ledig dag?
- Jag fotograferar gärna och umgås med kompisar. Men mest kollar jag på innebandy och sover bort dagarna.

Helt klart är innebandyn en stor och viktig del av Malin Andréasons liv. Hur långt intresset och ambitionen räcker, återstår att se.

Gittan Ahonen Gunnarzon