2010-12-15 12:18

I fokus: Alice Tonneman

De regerande svenska mästarinnorna Rönnby tuffar på och tillhör topplagen i en haltande serietabell, trots skador på flera nyckelspelare. Då har andra spelare fått ta mer ansvar och en som har klivit fram är blott 18-åriga Alice Tonneman.

- Det har gått väldigt bra. Jag har aldrig tidigare känt att innebandy har varit så rolig som det är nu. Jagmhar spelat tre år i Elitserien och har utvecklats mycket den senaste tiden och kommit in i tempot.

Alice har spelat några landskamper för U19-landslaget och skulle gärna spela i A-landslaget i framtiden.

- Det är inget jag går runt och tänker på och jag har det inte som ett uttalat mål. Men det har varit jätteroligt att representera Sverige i U19.

Du är inne på din åttonde säsong i Rönnby. Vad är det som är så bra med Rönnby?
- Jag har inte spelat innebandy i någon annan förening, men jag kan jämföra med klubbar där jag har sysslat med andra idrotter. Rönnby är en relativt liten förening där alla känner alla och där stämningen är god. Flera spelares föräldrar finns i styrelsen och alla i föreningen har ett stort Rönnby-hjärta.

Rönnby är numera en förening endast för tjejer. Det har inte alltid varit så, men enligt Alice Tonneman passar det spelare och ledare bra. Spelarna får dra sitt strå till stacken, bland annat genom att baka till kiosken och skriva texter till hemsidan. Klubben valde, som regerande svenska mästarinnor, att avstå spel i Europacupen vilket var kontroversiellt.

- Vi spelare diskuterade deltagande eller inte med sportgruppen och kom fram till att det bästa för laget och föreningen var att vi stannade hemma. Klart att det känns lite snopet, men det kostade helt enkelt för mycket pengar. När det väl var bestämt har jag inte tänkt på det alls.

Ni vann SM-guld i april och jagar nu ännu ett. Hur motiverar ni er den här säsongen?
- Har man fått uppleva att vinna SM-guld, vill man bara göra det igen. Känslan att vinna SM-guld var större än jag trodde innan vi vann.

Rönnby har fått sin beskärda del med skador på nyckelspelare som Sanna Tuominen (korsband), Katarina Tuominen (korsband), Sara Stålberg (korsband) och Malin Hansen (rygg, hon är inte helt bra men kör ändå). Hur påverkar det laget?
- När skadorna kom nästan samtidigt blev hela laget så klart ledsna. Det är flera av våra klart mest rutinerade spelare som vi inte direkt kan ersätta. Alla har accepterat detta och gör det bästa av situationen. Många andra har klivit fram och ett exempel är, när vi mötte Huddinge hade vi tio olika målskyttar vilket visar vår bredd i truppen.

Du har själv varit mycket skadad under en lång tid. Hur är det med skadan nu?
- Det började med en bristning i baksidan av låret och jag spelade ändå och då fick skadan inte läka. Till slut kunde jag knappt gå eller springa och var borta i flera månader. Jag har haft lite problem under hösten också och kan inte köra många dagar i rad, men det fungerar ok.

Har ni utvärderat varför just ni drabbas av så många korsbandsskador?
- Nej inte direkt, för vi har tränat i princip på samma sätt med samma fystränare som förra året och då blev ingen skadad.

Ska ni ta in några nya spelare för att bredda truppen?
- Nej, inte utifrån. På en del träningar fylls det på med spelare från vårt division 1 lag, både för deras och vår skull.

Rönnby har släppt in minst mål i Elitserien. Hur kommer det sig?
- Vår målvakt Hanna Pettersson är riktigt bra och allas inställning är att alla spelare ska delta i försvaret där vi har tydliga roller.

 

Alice Tonneman är en av de unga spelarna som fått stiga fram på grund av Rönnbys skadeproblem. Foto: Idrottsfoto.


Rönnby har bytt huvudtränare efter två säsonger med Johan Kökeritz. Numera är tidigare Västerås-spelaren Pelle Alvin ansvarig, något Alice tycker är positivt.

- Det har fungerat väldigt bra och det känns kul med en ny tränare. ”Köcke” (Kökeritz) är lite lugnare än Pelle, som är helt inne i matcherna och uppe i varv. Det kan vara både positivt och negativt. Nu är Magnus Forslund assisterande tränare och han och Pelle delar mycket på ansvaret. Vi har även bytt spelsystem från 2-2-1 till 2-1-2.

Fritiden delar Alice gärna med min familj och vänner. Det blir en hel del sport då släkten är mycket fotbolls- och bandyintresserad. Och Alice själv, älskar att träna. Hon är en ambitiös tjej, kanske lite för ambitiös ibland.

- Jag vill göra det bästa jag kan i allt, vilket kan bli lite jobbigt eftersom jag lägger för mycket tid på vissa saker.

Vad tillför du laget?
- På sidan av planen är jag en person som inte bara sitter tyst utan försöker bidra med tankar om det mesta. Håller jag inte med så säger jag det och står fast vid mina åsikter. Jag är också en glad person!

- På planen slår jag hellre en snygg passning än gör ett mål och just spelförståelsen är något jag uppskattar i mitt spel. Andra säger att jag är teknisk, men jag ser mig inte själv som det. Fast när vi åker till stugan på sommaren har jag alltid med mig klubban och jag leker ofta med klubba och boll i vardagsrummet.

Rönnby har Örebro och Karlstad på bortaplan till helgen. Två lag som befinner sig en bit från slutspelsstrecket och som förväntas kriga kring kvalstrecket. Risk för underskattning?
- Nej, men det är inte alltid lätt att möta lag som ska vara lite sämre. De kanske bara backar hem och gör det svårt för oss.

- Vi förlorade mot Örebro på försäsongen och där spelar också två tidigare Rönnby-spelare; Maiju Merikanto och Emma Widar, vilka ska bli kul att möta. Karlstad spelar alltid fysiskt och är tuffa att spela mot.

Snart har ni mött alla lag i serien. Vilka har imponerat mest?
- Vi förlorade visserligen mot Pixbo, men jag tycker att Kais Mora har varit det bästa laget vi har mött. De spelade riktigt bra offensivt och blir farliga i ett slutspel. Vi har dock ännu inte mött IKSU.

Vad krävs av Rönnby för att ni ska få spela SM-finalen i Malmö?
- Vi vann ju förra året och kände inför den här säsongen att vi hade en riktigt bra trupp och satte upp SM-guld som mål. Men nu är det lite nya förutsättningar eftersom vi har skador på flera nyckelspelare. Vi har inte pratat ihop oss om en ny målsättning även om vi vill nå SM-finalen igen. Det har ju gått bra ändå efter alla skador även om målsättningen kanske inte är lika solklar längre.

Gittan Ahonen Gunnarzon