2009-12-07 11:15

U19 fokuserade på offensiven

I skuggan av VM i Västerås har U19-damlandslaget i helgen haft ett träningsläger på Bosön. Fokus låg på offensiven.

U19-damlandslaget spelar VM i Tjeckien i maj, och tanken är då att det VM-guld som tappades till Schweiz senast ska återerövras.

Landslaget hade sin första samling under ett breddläger i maj, följde upp det med att spela Euro Floorball Tour i Finland i början av november, och samlades nu alltså för ett kort läger på Bosön.

Under Euro Floorball Tour var det fokus på försvarsspelet, under lägret på Bosön var det offensiven som stod i centrum.

– Nu pratade vi egentligen bara anfallsspel. Vi var jättenöjda med aggressiviteten i försvarsspelet i Finland och den tog vi med oss i anfallsspelet där det egentligen blev full fart framåt hela tiden, vilket innebar att vi tog en del dåliga beslut där vi forcerade avslut och slog bort bollar. Det blev få långa anfall där vi nöter ner motståndarna, utan allt gick snabbt, berättar assisterande förbundskaptenen Thomas Eriksson.

– Nu pratade vi om att hitta en balans, givetvis ska vi ha snabba spelvändningar och komma till snabba avslut, men vi måste klara av att variera det med längre anfall också. 

 

Thomas Eriksson var nöjd med U19-damlandslagets spel under lägret på Bosön. Arkivbild: Bildbyrån.


Grundtanken var att landslaget skulle spela mot Råsunda under fredagskvällen, men de lämnade återbud, och istället blev det match mot ett 16-årigt herrlag från Lidingö. Den matchen vanns med 9-5, och under lördagen besegrades elitserielaget Huddinge med 7-2.

16 mål på två matcher visade att offensiven fungerar.

– Jag tycker att Huddinge spelade bra och de skapade mycket så siffrorna blev kanske lite stora. Våra målvakter gjorde det bra och de kanske borde ha gjort några fler mål, men målvakten är en del av försvarsspelet, berättar Eriksson också var nöjd med försvarsspelet.

– Det stod 9-3 mot killarna i slutet innan de fick in ett par sena mål, så försvarsspelet fungerar.

Natalie Hansson, Täby, fick tacka nej till lägret på grund av sjukdom och ersattes av Alexandra Högberg, Rönnby, och sent inpå lägret kom ytterligare ett återbud då Sofia Atterfors, Örebro, tvingades lämna återbud och hon ersattes av Sara Svensson, Huddinge.

Frånvaron fortsätter alltså att besvära landslagsledningen som också fick massor av återbud till Euro Floorball Tour.

– Att någon blir sjuk händer titt som tätt men det som hände på senaste lägret i Finland var annorlunda för då var i princip varje återbud på grund av skada. Det har vi varit förskonade från den här gången. Nu var alla utom en tillbaka, berättar Thomas Eriksson och medger att det är lite frustrerande att spelare inte är tillgängliga när ett VM-lag ska spelas samman.

– Självklart, det är inte idealiskt för oss. Men det har ändå blivit en helt annan resa mot VM den här gången jämfört med förra, eftersom vi har fler gånger att träffas. Inför förra VM var egentligen Finnkampen det enda tillfället som vi kunde spela ihop laget, nu har vi tre tillfällen.

Förberedelserna inför VM har alltså börjat på allvar, och att just prata om vad som väntar i Tjeckien i maj var något som togs upp på Bosön.

– Vi började också snacka om VM och förbereda tjejerna på hur det kommer att bli där, inte minst med att om vi går till final så kommer vi att spela fem matcher på fem dagar. Sådant måste man vara beredd på, säger Eriksson.

Ni berättade att ni fick många besked om spelare i Euro Floorball Tour, har ni fått ännu fler besked nu?
– Om vi fick många besked i Euro Floorball Tour så var beskeden här mer att vi ligger i linje med det vi trodde innan. Det var kort tid mellan lägren den här gången, så det blev mer en bekräftelse av det vi upplevde i Finland.


Författare: Jonas Gustavsson