2009-12-08 14:15

Sverige sparar energi

Sverige slösar inte med energin mellan matcherna i VM i Västerås. Istället är det vila och återhämtning som är det viktiga.


Jan-Erik Vaara.
Foto: Bildbyrån
.

Landslaget har inlett VM med tre matcher på tre dagar och intensiteten har varit hög. Under tisdagen och onsdagen har man inga träningar utan satsar på vila och återhämtning.

– Vi har haft träning onsdag, match mot Schweiz torsdag, träning fredag och sedan spelat tre matcher på tre dagar med väldigt hög intensitet, och jag räknar med att inte sänka intensiteten framöver. Det innebär att vi får värdera våra egna insatser i det här och se till att vi är fräscha hela vägen genom turneringen, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

– I Fredrikshamn-VM 2007 tror jag vi hade lite för många träningar och vi orkade inte hela vägen igenom utan var trötta mot slutet. Meningen är att vi ska väldigt fräscha tills på fredag, och därför tar vi det lugnare.

Kan det bli en seg start på matchen mot Lettland på onsdag med tanke på att ni vilar så mycket inför den matchen?
– Nej, de flesta spelarna har spelat tre matcher och vi behöver ha vila den här dagen och vi behöver ha hela onsdagen för att ladda batterierna. Jag tror vi kommer att vara pigga till den matchen. Vi kommer att få ytterligare vila under torsdagen, och under torsdagen och fredagen kommer vi bara att fila lite detaljer inför de viktiga matcherna.

Hinner ni nöta in nya saker nu under turneringen?
– Det handlar mest om att fräscha upp gamla kunskaper. Vi har inte fått utöva allt än, till exempel power play och en del frislagsvarianter. Vi behöver nog damma av en del i alla fall.

Ni har haft fyra power play varav noll mot bästa motståndaren Tjeckien, är det ett orosmoment att ni inte fått spela mer power play?
– Det är klart att det är lite tråkigt att vi inte har fått testa det och det var detsamma i Fredrikshamn. Vi fick inte utvisningarna med oss då och hade då inte det vapnet att tillgå, men jag räknar med att det blir lite utvisningar framöver.

I övrigt är allt frid och fröjd i den svenska truppen. Det finns inga skador eller sjukdomar att rapportera om.

– Nej, det är väldigt märkligt att det är så pass fritt från bekymmer, säger Vaara.

– Men det betyder också att det är väl underbyggt fysiskt och återhämtningsmässigt. Vi fyller på lagren med kost och vila, och vi återhämtar oss bra. Belastningen har varit hög men återhämtningen har varit klockren i mina ögon.

Och det finns ingen risk för att Sverige inte ska orka den här turneringen?
– Nej, det ska det inte vara. Det är klart att vi blir lite mattare under lördagen, men vi ska vara på en hög nivå och de andra mattas ju också.

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson