2009-12-07 22:07

Sverige malde ner Tjeckien

Matchen mot Tjeckien i VM i Västerås blev som väntat den tuffaste hittills. Till slut kunde Sverige i alla fall ta en välförtjänt 6-1-seger.

Sverige var det spelförande laget i hela matchen och skapade också en hel del chanser, men saknade skärpa i avsluten. Det var också Tjeckien som öppnade målskyttet i matchen efter knappt sex minuter då Hana Konickova överlistade Hanna Pettersson.

Emelie Lindström kvitterade till 1-1 efter knappt åtta minuter, och det resultatet stod sig perioden ut.

– Vi inledde inte matchen med samma offensiv och gladinnebandy som vi gjort innan i turneringen, men vi försökte få kontroll på spelet på ett annat sätt, berättar matchcoachen Martin Olofsson.

– Ett av våra mål inför matchen var att hitta positionerna och spela efter de riktlinjer som vi dragit upp inför kampen. Ju längre matchen led desto mer släppte vi på tyglarna och till slut kör vi hög press och då måste man säga att vi är riktigt tunga att möta.

 

Emelie Lindström fortsätter att göra mål - mot Tjeckien svarade hon för 1-1-kvitteringen. Foto: Kenneth Strignérus.


I den andra perioden sköt Sara Kristoffersson 2-1 efter en vacker skottpassning av Karolina Widar och några minuter senare vann Emelie Lindström en duell bakom tjeckiskt mål och frispelade Hermine Dahlerus som skickade in 3-1.

I slutet av perioden fick Tjeckien chansen att spela i power play. Det började med en svensk defilering där det svenska laget höll i bollen i en hel minut.

– Vi höll i boll bra där och tjeckiskorna blev lite konfunderade, men till slut skrapade de fram en jättechans, säger Olofsson.

Hanna Pettersson svarade för en kanonräddning och där släcktes också Tjeckiens hopp i matchen.

– Den räddningen kanske var matchavgörande just då, säger Olofsson.

I den tredje perioden malde Sverige ner Tjeckien som inte orkade lyfta upp spelet. Sverige var dominanta både spelmässigt och fysiskt.

– Jag släppte fram spelarna på ett annat sätt där de ska trycka på, och vi fick ett tungt spel samtidigt som Tjeckien blev trötta och då blir det bra.

Viktoria Wikström sköt 4-1 och 5-1 och assisterade sedan Karolina Widar till 6-1, och med facit i hand gjorde en Sverige en stabil om än inte glänsande insats. Segern var utan tvekan rättvis.

– Vi är jättenöjda med hur vi genomför matchen, säger Martin Olofsson,

– Vi hade kanske inte samma skärpa i avsluten som vi hade mot USA i form av att träffa mål, men det är sådant som händer. Vi gör sex mål mot Tjeckien och det är inte dåligt, överlag är det bra, men visst kan vi göra fler mål med mer flyt och mer skärpa. Vi hade en växel till att lägga i under den sista perioden och då drog vi ifrån.

I den sista perioden blev det också en del ommöbleringar i laget. Elin Tjärnström kom in från bänken och ersatte Susanna Tuominen, och Sara Kristoffersson och Hermine Dahlerus flyttades till nya omgivningar.

– Vi ville röra runt lite, och det är bra för tjejerna att man får spela lite andra. Som coach är det också skönt att få testa lite så att man vet vilka som passar ihop inför framtida matcher. Som lag stärker det gruppen, vi vet att vi kan spela med olika kombinationer.

Sveriges avslutande gruppspelsmatch spelas mot Lettland på onsdag.

Statistik
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson