2009-12-05 20:49

Sverige körde över Norge

Sveriges VM-premiär blev en målfest. Svenskorna sköt hela 17 mål mot ett blekt Norge och kunde vinna med 17-3.

Det dröjde drygt fyra minuter in i VM-premiären för svensk del innan utdelningen kom, men sedan rann det på snabbt. Hermine Dahlerus, som innan matchen hyllades för sin 100:e landskamp tidigare i höstas, sköt 1-0-målet och efter knappt sex minuter stod det 4-0.

Efter första perioden stod det 7-1, efter andra 11-1 och till slut alltså 17-3.

– Det gick väldigt enkelt fast Norge hade en bättre stuns än vad de hade i höstas. De var rappare och tyngre och var mer målmedvetna. Man hade en ganska bra tanke med att spela snabbt på kontringar och med långa snabba bollar uppåt, sade förbundskaptenen Jan-Erik Vaara efter matchen.

Glädjande var att samtliga tre femmor i det svenska laget levererade vackert anfallsspel och alla formationer bidrog också till målskyttet.

– Det kändes som att det var välkomponerade formationer idag, men vi har inte spelat de viktiga matcherna än.

 

Sverige jublar mot Norge. Foto: Lars Hjalmarsson.


Att flera mål kom från backplats – där VM-debutanden Emelie Wibron bland annat sköt mål – gladde också.

– Våra forwards är så pass bra på att spela snabbt och kvickt, och det innebär att motståndarna trycks tillbaka och backarna kommer närmare mål, och när de tar initiativet att kliva fram så blir det så här. Det är glädjande att vi har backkapaciteten att spela så här, det är viktigt för vårt spel.

Många av målen tillkom efter en sidledspassning nära Norges mål där målvakten enkelt överspelades, och där forwarden på bortre stolpen enkelt kunde lägga bollen i öppet mål.

– Det stämmer. Det blir lätt så när vi har mycket folk i anfall och när vi öser på, och till slut hackar vi oss igenom motståndarförsvaret. Det blir öppet till slut för de orkar inte hålla emot.

Det enda som vållade Sverige problem vad den norska målvaktens långa utkast, men Jan-Erik Vaara menar att det kommer av att Sverige trycker på i offensiven, och att det är så man ska spela.

– Vi måste fullfölja lagets taktik och kliva på. I och med att vi fullföljer så gör vi också 17 baljor, menar Vaara som tycker att matchen var ett kvitto på att Sverige är på rätt väg formmässigt.

– Absolut, det var en bra värdemätare för oss själva, och vi är riktigt bra. Det var en bra värdemätare utifrån oss själva där vi gick ut och spelade vårt eget spel och det fungerade mycket bra.

Under söndagen spelar Sverige sin andra VM-match och det blir mot USA. Matchen startar 16:30.

Statistik
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson