2009-12-02 07:50

Snabb, stark och offensiv

Victoria Wikström är en mångfasetterad och skicklig ytterforward som kan växa ut till en nyckelspelare i VM. Iksuspelaren är bättre än någonsin.

Wikström imponerade inte minst i Europacupen där hon var poängdrottning när Iksu vann guld. I serien har hon också varit vass och hon har utan tvekan tagit ytterligare ett steg i utvecklingen.

– Ja, det känns så faktiskt. Det känns som jag blivit starkare, snabbare och generellt bättre fysiskt, berättar Viktoria som inte tog för givet att hon skulle få en VM-biljett.

– Jag hade bra förutsättningar eftersom jag varit med ett tag, men man kan inte ta något för givet.

Iksu fick massor av beröm för spelet i Europacupen, vad säger du om det?
– Det var jätteroligt att höra att folk uppskattade spelet, och det var skoj att möta lite annat motstånd även om det svenska motståndet är det bästa. Gruppspelsmatcherna var kanske inte så jämna men det var roligt att vårt spel fungerade även i slutspelsmatcherna mot bättre motstånd. Vi har tre femmor så vi orkar pressa över hela plan, och det är nog mycket därför som vi lyckas med det vi gör också.

Tycker du att ni kan spela på samma sätt i Elitserien?
– Ja, det tycker jag. Det beror på att vi har tre väldigt starka femmor.

Att ni spelar på tre femmor i Iksu – till skillnad från de flesta klubblagen – måste vara en fördel i landslaget eftersom man spelar på tre femmor där också?
– Ja, det borde det vara eftersom man är van att komma in i matcherna på ett bra sätt när man spelar på tre femmor istället för två femmor. Man vet hur man ska göra och det handlar om att ha korta byten med hög intensitet.

Iksu föll i SM-semifinalen ifjol, vad talar för att ni går hela vägen i år?
– Revanschlustan om inte annat. Det känns som att vi har hittat rätt i det nya spelet och att det fungerar bra. Nu efter Europacupen känns det som att vi har kommit igång på allvar.

Ni har en ny tränare i Johan Sjöström, vad betyder det?
– Jag tycker att han och Peter Grubbström, assisterande tränare, höjer varandra. Han har tillfört lite nya grejer. Han tycker att vi ska spela en aggressiv och underhållande innebandy. Sedan är han inte rädd för att coacha under matcherna heller, och han kan bänka vem som helst när som helst. 

 


Under Euro Floorball Tour i Finland i början av november var Victoria Wikström en av de spelarna som fick mest beröm av landslagsledningen för sitt spel.

– Ja, det gick bra, säger Victoria och beskriver samspelet i kedjan med Karolina Widar och Elin Tjärnström.

– Vi spelade tillsammans förra säsongen när vi var i Schweiz och jag tycker att det fungerade bra. När man spelat några matcher tillsammans så lär man känna varandra bättre och då spelar man också bättre. Jag är väl den som är mest kring motståndarnas mål och försöker lägga in passningar, Elin är bra på att bryta in, skjuta och ta sig förbi för att hon är så stark, och Karolina är bra på allt egentligen.

Förutom att du cirkulerar kring motståndarmålet, vad skulle du säga om dig själv?
– Jag är ganska allround, jag tycker om att passa men jag har också ett bra skott. Jag är ganska stark och snabb också.

Vad har du för egna förväntningar inför VM?
– Oj, jag vet inte. Eftersom jag inte spelat något VM är det svårt att veta vad man kan förvänta sig. Det handlar väl om att få spela så mycket som möjligt och göra det bästa utav speltiden.

Victoria Wikström tror också, som många andra, på guld.

– Ja, det tror jag, eller det hoppas jag i alla fall. Det känns som att vi har en stark tro på oss själva och vi ska verkligen göra det bästa vi kan, och det ska räcka långt.

Finns det något som kan fälla Sverige?
– Jag vet inte, svininfluensan kanske (haha).

Om det är det enda så ligger ni bra till?
– Jag tycker att det ska vara något i den stilen eftersom vi är så bra som vi är. Vi är bäst på pappret i VM och tar alla sig i kragen och presterar max så ska vi vinna.

Mer om Victoria Wikström
Hela VM-truppen
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson