2009-12-04 08:00

Slitvargen nådde ända till VM

Helga Karlsson är Balrogs slitande center som spelat sig hela vägen till VM i Västerås - och hon är redo att spela de stora matcherna.

Efter Euro Floorball Tour i Finland i november fick Helga Karlsson beskedet att det blir VM-spel.

– Det var jätteroligt. Det har känts ganska långt borta tidigare med tanke på de centrar som funnits i landslaget, så det har inte varit något direkt mål för mig, men visst är det jätteroligt, säger Helga.

Landslagsledningen har berättat att det är ont om landslagskapabla centrar i Elitserien.

– Jag vet faktiskt inte något om det där, men det är en ganska utsatt position, menar Helga som inte tycker att positionen kräver något extra gentemot andra positioner.

– Nej, det tror jag inte, men det kanske kräver andra egenskaper. Men det känns som att det är många nya och unga centrar som kommer upp så om några år kommer det säkert att finnas ett helt gäng.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?
– Jag är en renodlad slitvarg som kämpar mig in matcher.

Balansen mellan defensiv och offensiv är viktig för en center, hur prioriterar du där?
– Jag har de senaste åren blivit väldigt defensiv, men nu har jag försökt komma upp mer och mer i banan med tanke på hur läget är i Balrog. Det krävs att vi alla höjer oss ett snäpp, och jag har märkt att jag trivs ganska bra där uppe också.

Hur mycket finns det att hämta i offensiven?
– Det återstår att se (haha). 

 


Balrog är regerande mästare men har startat säsongen något halvknackigt, bland annat beroende på att man har en tunn trupp.

– Vi försöker gå så mycket folk som möjligt och det har vi också lyckats med i de senaste matcherna, men visst sliter det. Är någon lite småsjuk och småskadad så sliter det, men annars är det ganska lugnt, och vi har inte så många matcher ändå, säger Helga.

– Det är en lite ny situation för oss. Vi har förlorat en del matcher även om vi inte har något dåligt facit, men vi är vana vid att vinna mer. Det är en ny sits men det är bara att växa in i det här och försöka vara som bäst när det gäller framåt våren.

Kan ni vinna SM-guld igen?
– Ja, jag skulle inte bli överraskad om vi gjorde det igen även om det är en lång väg dit. Det är mycket nytt den här säsongen med bäst av fem matcher i slutspelet och nya topplag i Kais Mora och Endre, så det här kan bli väldigt intressant.

Helga Karlsson berättar att hon inte kommer att påverkas av att spela inför en betydligt större publik i VM jämfört med vad hon är van vid i Elitserien.

– Jag märker inte av det så mycket. Jag märker inte av hur mycket folk det är för jag är så inne i spelet på planen. För mig handlar det mer om att publiken lyfter mig om jag märker den, jag tycker inte att det är så stor skillnad. En match spelas på planen och det som händer runtomkring är inte lika viktigt.

Så du kommer att skärma av VM-stämningen?
– Nej, jag försökte tänka lite på det i SM-finalen, att stanna upp och försöka njuta lite i Globen. Men man är så inne i det som händer på planen, så det är först efter matchen som man tänker efter.

Om ni får publiken i Västerås mot er, tror du att det kan hämma ert spel?
– Jag tror inte att det kommer att hända, men om det skulle göra det tror jag inte att det skulle påverka någonting.

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara satsar på trygghet inför VM vilket innebär att spelarna har givna roller inför turneringen. Helga Karlsson ingår inte i de ursprungliga tre femmorna som ska spela, men det är inget som bekommer henne.

– Först och främst är det bara att titta vilka spelare man har framför sig, det är verkligen inga dåliga spelare. Det är en ära att vara med i laget och när man får chansen gäller det att vara beredd. Det är en lite ny situation för mig, men det ska bli intressant. Det ska nog gå bra, säger Helga.

Kan det inte döda energin hos er som inte får starta när konkurrensen inte är öppen från start?
– Jag kontrar tillbaks det och tror att det är tvärtom. Det blir en otrolig trygghet i laget. Det är många som spänner sig, men nu kan man släppa det och göra det man är bra på utifrån sin roll.

Men du kommer att pressa de andra spelarna för att få spela?
– Jag ska göra allt jag kan. Jag fick gå lite som vänsterforward på lägret också, så jag kanske kan pressa dem lite grand också (haha).

Mer om Helga Karlsson
Hela VM-truppen
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson