2009-12-11 14:17

Över 50 medlemsländer

Två nya länder har valts in i IFF. Det, tillsammans med information om VM 2010 i Finland, avhandlades under en presskonferens i ABB Arena under fredagen.

Nation nummer 50 och 51 i den internationella innebandyfamiljen är Iran och Indonesien. Målsättningen är att nå 100 medlemsländer till 2020, och nu är man alltså längre än halvvägs.

– Antalet nationer är en av nyckelfaktorerna för att komma in på de stora arenorna, som OS, i framtiden, men också sportens popularitet är viktig, sade IOK:s Jan Fransoo.

– Att innebandyn i mångt och mycket inriktar sig mot unga är en styrka och kan vara en fördel eftersom den publik som tittar på OS generellt sett har blivit äldre, sade IFF-presidenten Tomas Eriksson.

 

Ismo Haaponiemi, Tomas Eriksson och Jan Fransoo under presskonferensen. Foto: Jonas Gustavsson.


Tanken är också att kraven på medlemsländerna ska skärpas, och det kommer att skapas en licens till 2012 för att vara med i event som sköts av IFF. Det betyder att ett medlemsland måste uppfylla vissa kriterier innan de får deltaga i internationella sammanhang.

– Att fortsätta att hålla en hög kvalitet på VM och Europacupen är väldigt viktigt. IFF och de stora nationerna för diskussioner om hur Europacupen ska utvecklas och kommer att ha ett möte om framtiden i januari, säger Tomas Eriksson.

Under presskonferensen presenterades också VM i Finland 2010 av VM-generalen Ismo Haaponiemi.

– Budgeten för VM 2010 är 1,5 miljoner Euro och blir det största eventet i innebandyhistorien. Vi hoppas också kunna bräcka publiknoteringen på 104 000 åskådare från Tjeckien 2008, sade Haaponiemi.

– Det känns som ett bra tillfälle att arrangera ett VM. För första gången i historien är det Sverige som jagar Finland, vilket ökar intresset, inte minst i Finland. Sverige brukar alltid vinna men nu har det förändrats. Vi förväntar oss också att många svenskar ska komma till Finland.

VM 2010 går under epitetet ”Magical Games”.

– Vi vill att turneringen ska bli ihågkommen för atmosfären, säger Haaponiemi.

VM 2010 blir den första turneringen med 16 deltagande nationer, och det kommer att spela kvartsfinaler för första gången. Det är också beslutat att de fem bästa nationerna i VM-turneringen kommer att vara direktkvalificerade till VM 2012.


Författare: Jonas Gustavsson