Kvinnliga domare gör debut i VM - Innebandy.se
2009-12-08 08:31

Kvinnliga domare gör debut i VM

Det svenska kvinnliga domarparet Jennie Fahlberg och Caroline Gestrup gör VM-debut i Västerås.

Första matchen paret fick döma var matchen mellan Finland och Ryssland på premiärdagen.

– Det var skönt och det var kul att komma igång, säger Caroline.

Beskedet att paret skulle få döma VM tog de givetvis emot med vördnad.

– Det var som alltid kul att få ett sådant besked, vi har sett fram emot att få en sådan här chans. Vi hade en förhoppning om att vi skulle få vara med, men det är alltid skönt att få det bekräftat, menar Jennie.

Det vimlar inte av kvinnliga domare, varken i Sverige eller internationellt. I VM i Västerås är två av åtta par kvinnor. Frågan är varför det ser ut så.

– Klimatet på planen gör att många tjejer kan tycka att det är jobbigt att döma. Alla kanske inte får det stöd som de behöver från början och efter en tuff start kan det vara lätt att sluta för att det inte är roligt att bli utskälld, säger Caroline och berättar att hon och Jennie inte längre möts av så många fördomar för att de är kvinnliga domare.

– Nej, inte lika mycket som tidigare. När vi var nya så fanns det i princip inga kvinnliga domare och då var det mest att alla stod med munnen öppen med tanken ”oj, damer som dömer”. Nu vet alla att vi finns och nu blir det inte samma förvåning när vi kommer. 

 

Caroline Gestrup och Jennie Fahlberg i VM-debuten mellan Ryssland och Finland. Foto: Lars Hjalmarsson.


Det är viktigt att göra en distinktion mellan dam- och herrdomare, precis som det görs mellan dam- och herrlag. Framförallt är det viktigt i utbildningssyfte.

– Killar och tjejer fungerar olika som individer, och om man tittar på herr- och damlag så coachas de olika. På samma sätt behöver kvinnliga och manliga domare olika coachning, säger Jennie.

Hon tycker också att det är skillnad att döma internationellt jämfört med nationellt. 

– Spelarna ställer höga krav på oss domare, och kanske lite extra på oss eftersom vi är damer och dömer daminnebandy. Det är för att vi själva är tjejer och vet, eller borde veta, hur tjejer fungerar.

Det kan alltså tolkas som att tjejer förstår tjejer bättre.

– Vi förväntas förstå tjejer bättre men det behöver inte betyda att vi kommer bättre överens. Det kan vara tvärtom också, säger Caroline.

Jennie och Caroline var nöjda med dömandet i premiärmatchen och ser fram emot en fortsättning där de dömer en match per dag under gruppspelet. Liksom lagen kämpar domarna om platser i semifinaler och final.

– Vi fokuserar på vårt och hoppas att det räcker långt, säger Jennie.

Jennie Fahlberg och Caroline Gestrup får inte döma Sveriges matcher, vilket kan hämma parets chanser längre in i turneringen. Men visst drömmer paret om att få döma en VM-final, även om det samtidigt betyder att Sverige inte får gå dit.

– Lite egoistiska kanske vi får vara, men Sverige tippas nå dit, så är det ju, säger Caroline.

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson