2009-12-10 13:41

Kartläggning av VM

Det är många ojämna matcher i VM i Västerås, men utvecklingen går ändå framåt. En kartläggning av spelet och utvecklingen görs under turneringen.


Thomas Eriksson.
Foto: Bildbyrån
.

Thomas Eriksson och Peter Svensson håller i kartläggningen där de följer samtliga nationer i A-divisionen.

– Det är två poänger med det här, berättar Thomas.

– Det ena är att kartlägga nationerna för att se var de står innebandymässigt. Det handlar om att titta på allt från power play till ambitionsnivåer i spelet, helt enkelt vad de visar upp innebandymässigt. Det handlar både om det spelmässiga, men även det coachmässiga. Den andra biten är att dra lite större och mer generella slutsatser om spelet i VM. Vi frågar oss var spelet är på väg och tittar på vad det är i innebandyvärlden som gör att lag vinner och förlorar matcher.

Varför gör ni detta?
– Det handlar bland annat om att förmedla saker till svensk innebandy om vad vi behöver bli bättre på. Skulle Sverige till exempel vinna turneringen på fysisk överlägsenhet så är det en bra poäng att lyfta fram, just att fysiken är något som är viktigt för att vinna. Ett annat exempel kan vara om det som krävs för att vinna toppmatcher är att spela in volleypassningar på bortre stolpen för det är den enda öppna ytan som finns, då är det volleyskott som vi måste öva mer på.

Materialet kan också användas till att få en översyn över innebandyutvecklingen på damsidan i världen. Kartläggningen är till hjälp för Sverige, men kan också bli en viktig kartläggning för den internationella daminnebandyn och vilka bitar det generellt måste arbetas med.

– Absolut, och jag hoppas att materialet ska användas så också, säger Thomas och håller med om att Sverige som världsledande innebandynation måste ta en del ansvar för den internationella utvecklingen.

– Vi tittar på vilken inriktning innebandyn tar och detta ska göras i ett större perspektiv än bara svenska egenintressen. Om man ser till utvecklingsdelen, vilket förbund är det man ringer till om man vill ha tips och råd? Det är det Svenska Innebandyförbundet. Sverige har ett stort ansvar att sprida innebandyn och hjälpa till med utvecklingen.

Och det trots att vi kan bli förbisprungna?
– Om andra nationer vill ha hjälp av oss så är det något som kan påverka VM om tio år, inte något som gör att till exempel Ryssland slår Sverige om två år. I längden är det bara positivt. 

 


Thomas Eriksson och Peter Svensson blickar över VM från läktarplats. Foto: Lars Hjalmarsson.


Thomas Eriksson är medveten om att kartläggningen är färgad av hans egna och Peter Svenssons åsikter.

– Det finns alltid en subjektivitet i allt för det är jag och Peter som sitter och tycker saker, även om vi har statistik att backa upp det med. Men vi sitter och försöker kartlägga det mesta som är intressant ur olika perspektiv, säger Thomas.

– Vi tittar på både offensiven och defensiven med många olika punkter under varje kategori. Vi tittar även på nyckelpositioner i lagen och även individuellt på vissa spelare.

Vad kommer ni att kunna dra för slutsatser?
– Det är första gången som detta görs på VM för damer, så det är först när man gör detta nästa gång som man kan dra konkreta slutsatser och tankar för var innebandyn är på väg någonstans. Jag har vibbar och känslor för var detta är på väg även om detta är första VM för damer som jag följer live och jag tycker att det går framåt, till exempel för nationer som Lettland, Ryssland och Polen. De har organiserade försvar och gör ett bra jobb. Vi ser att länderna går framåt. Många länder är på en nivå taktiskt där de kan utmana Sverige och Finland, men individuellt är de inte där ännu. När de blir fysiskt starka och bättre tekniskt så kommer de att bli bättre, just nu kan de inte riktigt applicera taktiken individuellt.

Innebandyn för damer tar kliv framåt, men liksom i alla idrotter tar det tid.

– Men det blev 6-3 för Finland mot Polen nu, det är inga stora marginaler och vi vet inte var vi är i nästa VM om två år, säger Thomas Eriksson.

Kartläggningen kommer att analyseras och bearbetas efter VM och presenteras publikt under våren.

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson