2009-12-10 10:31

"Kände extra puls dagarna innan"

Förre förbundskaptenen Peter Kokocha är numera expertkommentator i TV4:s innebandysändningar och berättar att han var imponerad över Sveriges insats mot Tjeckien i måndags.


FREDAG 11 DECEMBER
 
VM-SEMIFINALER DIREKT I TV4 SPORT
 
15:15 Schweiz - Tjeckien
18:15 Sverige - Finland

Du är expertkommentator för innebandysändningarna i TV4Sport. Hur fick du det jobbet?
- Jag började som expertkommentator på radion redan 1996 (VM-finalen i Globen). Sedan blev det tv men på en del andra kanaler. När sedan TV4 fick rättigheterna anmälde jag mitt intresse och blev förstås glad när redaktör Micke Fasth ringde och erbjöd mig jobbet, och på den vägen är det.

Vilken är din innebandybakgrund?
- Jag började spela innebandy organiserat 1982, när jag och en kompis grundade Hagsätra IBK. När vi 1983 spelade semifinal i slutspelet mot Lugi, var en viss Micke Fasth deras målvakt. Jag gjorde som många andra eldsjälar det vill säga satt i många år på fler stolar som spelare, spelande tränare, ordförande och mycket mer. 1996 frågade dåvarande förbundskaptenen Krister Ahlqvist om jag ville bli assisterande förbundskapten och ha rollen som coach. Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. 1999 blev jag förbundskapten och facit blev fyra guld på lika många VM, varav ett som assisterande. Därefter blev det två år som läktarcoach hos Storvreta. Men efter det blev det ”bara” jobb som expertkommentator i TV.

Hur förbereder du dig inför sändningarna?
- Jag ser matcher live och på webben samt kollar på dvd:er jag har fått. Jag har ju haft förmånen att åka Sverige runt och studera matcher i många år som förbundskapten. Jag gjorde en överslagsberäkning för ett par år sedan och kom fram till att jag sett över 1000 matcher sedan jag började med innebandy. Det innebär att jag har med mig mycket kunskap om spelet och lagen. Men direkt inför en match läser jag på, tar del av statistik samt intervjuar tränarna om laguppställningar, heta spelare och speltänk. Ibland intervjuar jag även andra personer som jag vet har bra koll för att få ytterligare intressant information.

Vilken är din roll som expertkommentator?
- Min roll är att förklara varför och hur saker och ting händer på banan samt kunna svara på frågor om spelet i stort. I själva kommenterandet försöker jag förmedla en positiv bild av innebandyn som en snabb och häftig sport där det aldrig är avgjort. Det roligaste är om vi lyckas få nya tittare till innebandysändningarna. De redan frälsta tittar väl även om det skulle vara filmat med en mobilkamera utan ljud. 

 

Peter Kokocha är expertkommentator och kommer att finnas med under finalhelgen i VM i Västerås - semifinaler, final och bronsmatch sänds nämligen på TV4 Sport (finalen i TV4 om Sverige går dit). Arkivfoto: Bildbyrån.


Du fick för ovanlighetens skull kommentera det svenska damlandslagets match mot Tjeckien i måndags. Hur var det?
- Jag tycker det är stort att representera Sverige och extra kul med VM så jag kände faktiskt extra puls redan dagarna innan. Matchen mot Tjeckien hade ett högt tempo, tuffa närkamper. Sverige var mycket bra. Jag är dock besviken på Tjeckiens kontringar, de försökte men kunde ha gjort det betydligt bättre.

Förbundskapten Jan-Erik Vaara sa efter den matchen att ”han inte brukar lyssna på dig”. Hur tog du det?
- Ha ha, Vaara sa det som ett skämt, men det kanske inte framgick i rutan. Vi känner varandra väl sedan min tid som förbundskapten och när jag ringer honom svarar han nästan alltid argt: ”Är inte du den där som petade mig från landslaget”!

Är det många som har en åsikt om hur du sköter din roll som kommentator?
- Nä, det tycker jag inte men det kanske var lite mer i början. Jag har fått lära mig av mer erfarna kollegor att det är de negativa som hörs. De positiva hörs knappt. Alla innebandyvänner vill så mycket och mitt jobb är att tycka så det är inte konstigt att folk har åsikter men så är det väl om allt egentligen.

Ser du många matcher i elitserien? Måste man det för att kunna kommentera?
- Om jag hade haft detta som heltidsjobb hade det varit lättare, fast innebandymatcher måste man se. Handbolls-VM pågår och Sverige möter bland annat Kongo. Jag tror knappast kommentatorerna har sett Kongo innan mästerskapet, utan de ska kommentera spelet. Liksom vi när det sänds innebandy. Givetvis är det bra om man kan jämföra spelet och spelarnas insatser.

Är det någon skillnad att kommentera dam- respektive herrinnebandy?
- Nej, absolut inte. De dammatcher från elitserien som vi har sänt har varit bra, jag minns egentligen bara en riktigt tråkig match och det var Sverige-Finland för tre-fyra år sedan.

Vilken är den bästa matchen du har sett denna säsong?
- Svårt att säga, men de två lags insatser som har etsat sig fast mest är AIK:s respektive Storvretas 60 minuter mot Caperiotäby.

Vilken spelare har imponerat mest på dig i Sverige under VM?
- Ifrågasatte Sara Kristoffersson jobbade på bra mot USA och Tjeckien. Sara kanske har tagit Vaaras hårda attityd och petningar på rätt sätt. Isabell Krantz är duktig i ett starkt kollektiv, men den som imponerar är Hermine Dahlerus som alltid producerar.

Vinner Sverige VM-guld?
- Ja! Men jag hoppas på en jämn final mot Schweiz som Sverige vinner med 1-2 mål. Det är roligare för TV-tittarna.

VM-guide på innebandy.se

Gittan Ahonen Gunnarzon