2009-12-05 12:00

”Finns inget att spara på”

Sverige inleder mot Norge i VM och matchcoachen Martin Olofsson berättar att man inte kommer att spara på krutet – det blir full fart från början.


Arkivfoto: Bildbyrån.

Bland annat kommer landslaget att matcha sina specialkomponerade power play-enheter från start.

– Det är självklart att man vill få igång ett fungerande power play, och vi kommer att köra med det från start. Nu finns det inget att hålla igen på eller spara på, utan nu är det bara att köra, säger Martin Olofsson och är inte rädd för att man ska avslöja för mycket av sina varianter i början av turneringen.

– Det är frågan vad som går att visa. Det är stor skillnad på hur motståndarna spelar, så det är inte säkert vi ens kan visa saker som vi ska göra senare i turneringen.

Martin Olofsson gör VM-debut som ledare, men har flera turneringar bakom sig som spelare. Visst anser att han att det blir speciellt, men han är inte orolig inför debuten.

– Det är klart att det är annorlunda, men samtidigt har jag varit ledare i många år och jag är inne i hur det är att förbereda sig som tränare, berättar han.

Men nu blir det fullsatt och mycket tryck, det är annorlunda jämfört att vara innebandytränare i vanliga fall?
– Oja, det blir absolut skillnad. Jag har varit med i VM-sammanhang och stora matcher tidigare så det ser jag inte som något problem. Det är bara inspirerande och det är ju för det här som man håller på, när jag själv spelade VM så var det bland det roligaste man kunde göra. Jag vet hur mycket jag älskar att representera Sverige och jag ser verkligen fram emot det här.

I jämna matcher när det står och väger så krävs en hel del av matchcoachen, är det lugnare i matcher som rinner iväg?
– Det är väl självklart att rinner det iväg så är det inte lika hektiskt kring båset och i diskussionerna om vilka som ska spela. Men Sverige strävar alltid efter att spela så bra innebandy som möjligt så vi vill hela tiden utveckla oss. Vi har många olika spelmöjligheter så det finns alltid något att ta tag i eller testa på plan, oavsett hur matcherna ser ut.

Sverige är redo för Norge


Författare: Jonas Gustavsson