2009-12-08 21:33

”Finland är ett lag som kämpar”

Allt talar nu för att Sverige får möta Finland i semifinalen i VM i Västerås. Det lär också bli en tuff kamp enligt matchcoachen Martin Olofsson.


Martin Olofsson.
Arkivbild: Bildbyrån
.

Olofsson följde matchen mellan Schweiz och Finland på läktarplats och fick se Schweiz vinna med 5-3. Det innebär att Sverige får möta Finland i semifinal (om nu inte Finland förlorar avslutningen mot Polen vilket inte är troligt).

– Det blir Finland, det är stort sett klart, Finland ska bara vinna mot Polen och det ska de göra, menar Martin Olofsson.

– Förhandstipsen sade att det skulle bli Finland för oss, men det här var en tight match och det var inte mycket som skiljde lagen åt. Det handlade om någon studs och någon målvaktsmiss, mer är det inte.

Vad är det som skiljer Schweiz och Finland åt egentligen?
– Det är två jämna lag och jag har sagt innan att Schweiz kanske är en klass bättre, men det är lite som skiljer och det är lite otur för Finland i den här matchen. De krigade på bra och med lite flyt hade de fått in 4-4 också. Schweiz är något tyngre i dagsläget och det är också det som gör att de vinner den här matchen.

När Sverige och Finland möts i landslagssammanhang är det mycket rivalitet inblandat och det brukar bli tufft och jämnt oavsett förutsättningar.

– Det brukar bli täta matcher. Finland är ett lag som kan kriga och det visar de inte minst i den här matchen mot Schweiz. Det gäller att vi håller oss till vårt spel och våra riktlinjer och gör det vi ska göra. Gör vi det så tror jag att det här kommer att gå bra, menar Olofsson.

Finland är ett ganska kvickt lag som känns lite irrationella, är det tufft att möta sådana lag?
– Absolut, det är alltid svårt att möta lag som gör lite oväntade saker. Det man ser idag är att det är många skott från både backar och forwards, så det gäller att ha koll på positionerna och spela aggressivt på dem. Det kommer att bli en bra match i semifinalen om de spelar som de gör idag.

Men Sverige vinner?
– Jag tycker att vi har ett bättre lag och en bredare trupp. Vi har ett kanonlag på pappret och vi ska göra allt för att visa upp det på fredag också.

Innan Sverige ska spela semifinal väntar den avslutande gruppspelsmatchen mot Lettland under onsdagen. Placeringsmässigt betyder den dock ingenting för Sverige som redan vunnit sin grupp.

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson