2009-12-03 07:55

En målskytt med sting

Malin Dalbjer är en av de tilltänkta målskyttarna i VM i Västerås. Trots måltorka i Euro Floorball Tour är hon inte orolig.

Malin Dalbjer hade trots allt massor av lägen, men bollen ville inte in i nät.

– Nej, jag var väl inte direkt på topp. Det var lite studsigt och flängigt och jag fick inte till det alls men det är bara att ta nya tag. Jag måste försöka hitta timingen, men sedan spelade jag med nya spelare och jag spelade med lite olika spelare hela tiden. Det gäller att få spela med samma spelare en längre period så att man hittar varandra bättre.

Jan-Erik Vaara har berättat att man kommer att satsa på trygghet i VM. Spelare kommer att få roller och en fast omgivning från start – och det passar Malin Dalbjer.

– Det är alltid skönt. Det är skillnad mot klubblaget där man känner spelarna på ett annat sätt och där man vet att man har en plats i laget, det är alltid skönt att ha ett förtroende. Jag känner ändå att jag har förtroende av Jan-Erik Vaara eftersom jag varit med i landslaget de två senaste åren. Vissa läger har gått bättre än andra men jag har ändå fått förnyat förtroende. Det är alltid skönare att veta i vilken femma jag ska spela i, det trivs jag med, säger Malin.

Du är tänkt som en av målskyttarna i laget?
– Ja, jag tror det, det är väl tänkt så. Jag har gjort en hel del mål i Falun och jag hoppas kunna göra det i landslaget också.

Men vad gör man när bollarna inte vill studsa rätt?
– Det kan komma perioder när allt studsar ifrån en hela tiden men då måste man mata sig själv med vetskapen att man kan. Jag har ändå fortsatt göra mål i klubblaget så det är inte så att målkänslan har försvunnit, men i landslaget och Euro Floorball Tour kanske jag blev lite nervös med tanke på att folk skulle bort från truppen. Nu när jag är med i truppen så får jag en annan trygghet. Jag vet vad jag kan och att jag kan göra mål, så det kommer det nog att lossna i landslaget också.

Det måste ändå vara okej när du får lägen som i Euro Floorball Tour, istället för att inte få några lägen alls?
– Precis, så länge man känner att man är där även om bollen inte går in så är det okej. Jag kände väl inte att avsluten var dåliga, men då kom någon målvaktsräddning som man inte hade räknat med. Ibland går det bara inte.

 


I Elitserien och Falun har det blivit massor av mål och vårens SM-finalister har haft en bra säsongsstart.

– Vi har byggt upp ett bra lag under de tre senaste åren. I år började vi bra men sedan var det lite sämre, men vi vinner matcherna trots att vi inte spelar jättebra och det betyder att vi har en trygghet i laget och det fick vi nog med oss från Globen i våras. Nu efter jul ska vi försöka få upp formen igen, berättar Malin.

Betydde SM-finalen i våras en hel del för självförtroendet i truppen?
– Ja, det tycker jag absolut. Vi har byggt upp ett självförtroende i truppen även om vi har unga spelare. När vi var i Globen så insåg många unga spelare att vi är bra, och det har vi byggt vidare på den här säsongen.

VM i Västerås blir en stor turnering – och Malin Dalbjer är, liksom alla andra, segerviss.

– Alla tror att Sverige ska vinna och det gör vi själva också. Men vi har också spelat ett antal matcher mot Finland och Schweiz och vi har inte spelat ut dem, utan det är ganska jämnt långt in i matcherna innan vi ofta maler ner dem i tredje perioden. På pappret ser det ut som lätta matcher men så är det inte i verkligen, det är inget som är givet och det tror jag ingen i landslaget tror heller, säger Malin.

Hur kommer inramningen med hemmaplan att påverka er?
– Jag hoppas det bara påverkar oss positivt och det är skoj att det äntligen är i Sverige. De flesta tycker nog det är roligt med ett sådant här arrangemang kring matcherna, för det kanske det inte alltid är i Elitserien. Jag tycker bara att det är positivt.

Målskytten Malin Dalbjer blir en av spjutspetsarna i Västerås och hon skulle inte ha något emot att avgöra VM-finalen den 12 december.

– Det gör jag gärna, det skulle sitta fint där uppe i högra krysset, ler Malin.

Mer om Malin Dalbjer
Hela VM-truppen
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson