2009-12-01 16:00

Elva av 20 är debutanter

Över hälften av alla spelare – elva av 20 – i damlandslaget är VM-debutanter. Det är alltså ett lag med relativt många orutinerade spelare som ska spela hem VM-guldet till Sverige.

Det har således bytts ut en hel del spelare sedan VM 2007 i Danmark.

– Det är ganska många VM-debutanter, men då ska man komma ihåg att det är nästan tre år sedan som det senaste VM spelades. Det har spelats två hela säsonger och ytterligare en halv säsong, så det är extra lång tid också och det har kanske gjort sitt till också, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

– Det är större omsättning på spelarna i dagsläget och det är inte bara för att spelare slutar, utan det är för att påfyllnaden är så pass intressant att det automatiskt blir en omsättning. 

 

Iksus Josefina Eiremo är en av många VM-debutander i landslaget. Arkivfoto: Bildbyrån.


Medelåldern ligger på ungefär 24 år, men backbesättningen är riktigt ung. Fem av sju backar är födda mellan 1987 och 1992.

– Det är en ung backbesättning men det är också det spelet som kräver väldigt mycket. Mitt sett att se på det är att det krävs stor skicklighet för att spela back idag. Jag vill inte säga att våra centrar och forwards är oskickliga, men det ställs andra krav på backbesättningen idag än för två och ett halvt år sedan, menar Vaara.

– Det krävs betydligt mer idag vad gällande uppstarten av spelet i stort, och där har vi en klar kvalitetsförbättring hos de spelarna som kommit fram den senaste tiden. Många av dem har också haft innebandyn som sin första sport och har lagt ner mycket tid i tidig ålder. Kraven på teknisk nivå och även speluppfattningen syns tydligt i uppbyggnaden av spelet.

Tror du att de skickligaste spelarna traditionellt blivit forwards istället för backar?
– Jag tror inte att det har med det att göra. Bakåt i tiden har backpositionen varit eftersatt på något sätt. Jag vet inte hur, men där har man haft lägst fokus och det ser man också i urvalet, det är inte fullt så många backar man har att välja mellan som det finns på forwardssidan när man ska nominera landslaget. Jag tror att backsidan varit underutvecklad tidigare. Det krävs ett helt annat paket från backarna idag och det har vi börjat få nu.

Åldern är dock inget som Jan-Erik Vaara eller landslagsledningen har speciellt högt upp på sin prioriteringslista, men åldersaspekten ska inte nonchaleras heller.

– Den är inte helt oväsentlig, och det handlar väl främst om det sociala spelet. De äldre spelarna är lite mer flexibla när det gäller umgänget i stort. På innebandyplan så finns mycket erfarenhet från U19-VM, SM-slutspel och även tidigare VM, så det vilar ingen större tyngd på de äldre spelarna där. Däremot kanske de har lättare att hantera vissa saker som kan uppstå under en längre vistelse tillsammans.

Så någon kvotering vad gällande ålder finns inte?
– Vi utgår mycket från det innebandymässiga. Man kan säga att vi kvoterar efter det innebandymässiga (haha).

Den svenska VM-truppen
VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson