2009-12-12 18:07

Den störste var den bäste

Hermine Dahlerus är världens bästa damspelare i innebandy genom tiderna. I VM-finalen visade hon varför.

Visst var Dahlerus backhand fram till 5-1 något tursamt, men också frukten av ett aggressivt Sverige som gick hårt på Schweiz mål. Precis som när Dahlerus själv arbetade hårt framför mål och skymde målvakten när Emelie Lindström sprätte in 3-0-målet.

Frågan är om veteranen inte är bättre än någonsin.

– Jag vet inte, kanske. Jag är starkare och snabbare än någonsin i alla fall, så kanske, säger en strålande glad Hermine Dahlerus i guldregnet. 

 

Hermine Dahlerus är störst. Foto: Stefan Svensson.


Balrogforwarden, som numera är VM-drottning vad gällande mål, poäng och spelade VM-matcher totalt sett, blev utsedd till turneringens mest värdefulle spelare.

– Det är en fantastisk utmärkelse, det hade jag inte väntat mig. Jag hoppas att det jag gör syns, och det gör det tydligen.

Är du en viktig förebild för alla unga tjejer när du visar att man kan spela så här länge?
– Det hoppas jag verkligen att jag är. Man ska inte lägga av för tidigt, det tycker jag absolut inte.

Du har varit med länge, har satsningen varit värt allt detta?
– Man måste väga det där lite med för och emot, men jag tycker att det har varit värt det, och när man får uppleva något som det här så är det absolut värt det sju dagar i veckan. Fyra eller fem träningar, matcher och åka långt, det spelar ingen roll, det är värt det.

Hermine Dahlerus var en av förgrundsfigurerna i finalen med sitt slit, sina aviga vändningar och sina fina skott.

– Det var jämnt och de störde oss med sina snabba instick, men vi är bättre och det visade vi också. De kör på två femmor och måste gå på vågor i sitt spel, medan vi kör på tre femmor och kan pumpa på och till slut föra över dem, säger Hermine.

Och nu måste du väl spela ett VM till?
– När man står här vill man fortsätta till man är 50 år, men så fungerar det inte. Jag måste tänka lite grand, någon gång kommer slutet, så är det bara. 


Författare: Jonas Gustavsson