2008-12-09 16:26

Talme njuter i Estlands tröja

Estland lever vidare i A-divisionen. Efter 7-5 mot Danmark väntar en avgörande match om en direktplats till VM 2010. Och för Balrogbröderna Talme är VM-äventyret rena lyckoruset.

Efter tre hedervärda förluster krävdes seger i den sista gruppmatchen.  Estland skaffade sig ett grepp i andra perioden, drog i väg till 6-3 i den tredje men slappnade av och släppte upp Danmark till 6-5. När Daniel Puunberg sköt 7-5 i tom kasse med två sekunder kvar bröt det estniska jublet loss. Och gladast var nog Balrogs Kristian Talme, som också fick priset som matchens lirare.

– Skönt att vi kunde fixa det. Vi visade ju kvalitet redan mot Schweiz och det var synd att vi inte tog den matchen. Om vi lyckats med det tror jag vi hade slagit Norge av bara farten.

Bröderna Talme har tunga skäl att spela för Estland. Det handlar inte bara om att ”det är kul att spela VM”.

– Farmor och Farfar flydde från Estland under andra världskriget. Vi har många släktingar kvar och vår familj äger mark där. Varje gång man är där och hälsar blir man påmind om banden till Estland.

Varför har ni inte spelat för Estland tidigare?
– Vi har vetat att möjligheten fanns, men i samband med att de gick upp i A-divisionen kändes det mer aktuellt. Nu har vi tagit beslutet, och det betyder full satsning. Så länge vi spelar innebandy är det ett givet mål att ta plats i landslaget. Känslan blir också starkare. Nu reser sig nackhåren varje gång jag hör nationalsången. Och jag tänker ibland på hur stolta Farmor och Farfar skulle varit om de sett mig och Henrik spela för Estland.

Skiljer sig stämningen i laget mot svenska lag?
– Det är riktigt sköna grabbar och mentaliteten är annorlunda. Framför allt är alla väldigt, väldigt snälla. Det är likadant när man är där och hälsar på. Alla vill så väl att man nästan skäms!

Nu vilar Estland i tre (!) dagar innan ödesmatchen på lördag. Då väntar förmodligen Ryssland i mäktiga O2-arena i Prag.

– Jag hoppas det blir Ryssland. På grund av historien blir det inget kärleksmöte. Jag tycker Ryssland har många spelare som är individuellt skickliga, och de verkar bättre än Danmark.  Men jag lovar att Estland kommer rejält taggade till den fighten.

Danmark måste alltså kvala till nästa VM.  Det mesta pekar på att Italien följer med från den andra gruppen. I dag spelade Italien 7-7 mot Ryssland sedan de hämtat upp 1-5 efter första perioden och kvitterat i slutsekunderna. Detta räcker förmodligen inte. Italien måste ta poäng mot Tjeckien i morgon för att undvika sistaplatsen. Det lutar med andra ord åt en dramatisk kamp mellan Estland-Ryssland om den sista VM-platsen.

Författare: Micael Fasth