2008-12-13 15:00

Taktikspecial: Tjeckien

Inför kampen om VM-medaljerna lägger vi fokus på det taktiska spelet. Vi har bett FC Helsingborgs tränare Mikael Karlberg att berätta om Sveriges konkurrenter. Här presenteras Tjeckien.

FCH-tränaren Mikael Karlberg är en erkänd taktiker och något av en innebandyprofessor. Han är i Tjeckien för att leda Elittränarutbildningen. Inför slutspelet i VM hjälper han också till att guida innebandy.se:s läsare i delar av det taktiska spelet. När det gäller Tjeckien väljer han att titta på grunduppställningen i deras försvarsspel och start på kontringar.

Klicka på skisserna för att se dem i större format2-1-2 styrspel. #10 jobbar i första hand med att stänga sin kant, men att i nästa skede stänga höger kant för att styra bollen ner i eget vänster hörn.
 
Centern #12 har ett stort ansvar att skära av diagonalytan bakom #10. 2-1-2 styrspel. #18 startar någon meter in på motståndarnas planhalva, stänger sin kant och när läge finns styr #18 spelet mot sin egen vänster kant. #3 agerar bollvinnare
*1 = yta som ofta blev ledig.
 


2-2-1-liknande uppställning där spetsen kan styra åt båda hållen.
#4 hamnar olika högt upp i banan beroende på motstånd. Det är relativt enkelt att spela sig förbi honom. Mittfältarna (#11 & 8) jobbar hårt längs mittlinjen med att stänga den kant man bestämt.
 


Försvarsspelet utmynnar i kontringar som är Tjeckiens farligaste offensiva hot.
 
Kontringarna startar oftast med en passning längs samma kant som följs av en pass in i mitten.
 
Ett annat vanligt sätt att starta kontringarna med är att dribbla och sedan passa in bollen i mitten.