2008-12-12 10:01

Taktikspecial: Finland

Inför kampen om VM-medaljerna lägger vi fokus på det taktiska spelet. Vi har bett FC Helsingborgs tränare Mikael Karlberg att berätta om Sveriges konkurrenter. Först ut är Finland.

FCH-tränaren Mikael Karlberg är en erkänd taktiker och något av en innebandyprofessor. Han är i Tjeckien för att leda Elittränarutbildningen. Inför slutspelet i VM hjälper han också till att guida innebandy.se:s läsare i delar av det taktiska spelet. När det gäller Finland väljer han att titta på deras uppspel och mönster i anfallszon.

– Finlands anfallsspel är en förebild för många tränare. Det är mycket rörelse, högt bolltempo och det händer hela tiden saker. Kan Finland få sitt anfallsspel att fungera med energi och fart är det otroligt jobbigt att få stopp på dom. De följer ett visst mönster, men utifrån det mönstret finns det stort utrymme för kreativitet.

– Finlands formationer på bilderna är rena spekulationer men baserat till viss del på hur laget spelat i gruppspelet. Det flesta spelarna har dock liknande roller oavsett vem de spelar med.

– Finland är beroende av en spelskicklig bollförande back som sätter igång spelet. Forwards behöver hela tiden vara i rörelse för att skapa ytor.

Klicka på skisserna för att se dem i större format


Om #19 spelar kommer han att agera spelförande back i den här finska femman. #40 kommer hålla sig längs höger kant, #27 på båda sidor om motståndarnas center och #52 runt målet. Med små smarta rörelser skapas ytor och man söker pass enligt skissem
 
19. Vesa Punkari, 27. Rickie Hyvärinen, 40. Lassi Vänttinen, 52. Santtu Manner. 

Finsk spelförande back vill gärna trampa in och hota. #23 är stjärnan i formationen och största hotet med sin righthook. # 9 rör sig över stora ytor i anfallszonen och hela tiden rörlig. #24 jobbar på sin högerkant eller i hörn. Formationen skapar chanser med sin rörlighet. 
 
9. Harri Forsten, 23. Mikael Järvi, 24. Kari Koskelainen, 26. Saku Lehti, 33. Mika Kavekari.
 


 En formation med mycket rörliga backar. #8 trampar in och utmanar hela tiden. #29 rör sig på sin kant och i mitten och vill ha mycket boll. #50 är en fantastisk avslutare. #17 letar upp de ytor som blir lediga. Det händer hela tiden något med rörelser och högt bolltempo.

7. Jouni Vehkaoja, 8. Juha Kivilehto, 17. Mikko Kohonen, 29. Mika Kohonen, 50. Tero Tiitu.