2008-12-09 16:30

"Skulle nästan vilja vara tjeck"

Tisdagen var en spelledig dag för det svenska VM-laget. innebandy.se träffade Mattias Helgesson på spelarhotellet och pratade mat, pingis, ”Henke” – och lite innebandy-VM.

Mattias Helgesson tillhör den lilla skara som får göra VM-debut vid 30 års ålder. Inledningen på hans första VM har gått bra. Han har varit forward tillsammans med David Gillek i en kedjeformation där Andreas Johansson är center.

Halva VM är spelat. Hur tycker du att det har gått i matcherna?
– För egen del är jag nöjd. Vi har spelat det spel som vår femma ska spela.

Beskriv din femmas uppgift.
– ”Nisse” är ju den som håller ihop femman medan jag och Gillek skapar situationer. Gillek ska gå på avslut och det har ju verkligen fungerat bra hittills. Vi ska gå på korta och kraftfulla attacker.
 


Mattias Helgesson spelar VM för första gången. Foto: Klas Pettersson.


 
I Sveriges totala plus/minusstatistik är Helgesson en av de bättre med sina +13. Men den enda matchen hittills där Sverige har ställt på prov är den mot Tjeckien.

– Tjeckien spelade väldigt, väldigt bra. De är fysiskt starka och har publiken i ryggen.

– Det var en fantastisk stämning i arenan. Man hörde knappt domarna och kommunikationen mellan oss spelare var svår på planen. Tjeckien fick ett fantastiskt stöd från publiken. Även efter matchen trots att de förlorade. Jag kände nästan att jag skulle vilja vara tjeck.

Helgesson berättar att den enda tidigare upplevelsen av jättepublik också utspelade sig i Tjeckien, nämligen när han var här med Balrog för två år sedan och gick till final i Czech Open (mot Pixbo). Den matchen sågs av 6 500 åskådare.

Hur är Tjeckien som land att vara i?
– Nu har jag inte sett så mycket än men det jag har sett har varit positivt.

För första gången har ett svenskt VM-lag med sig en egen kock. Hur har han skött sig?
– Helt klart en femma i betyg. Maten är kanon!

Någon egen favorit bland det ni har bjudit på?
– Ja, igår fick vi schnitzel med klyftpotatis och rödvinssås. Det var riktigt gott.

Till kvällen blir det pingisturnering på spelarhotellet. Mattias Helgesson nämns som en av favoriterna men han lyfter gärna över favoritskapet på någon annan.

– Jag höjer ett varningens finger för Kimmo, han har en bra forehand. Sedan tror jag även att Bodén och ”Fischer” kan bli rätt vassa.

Vad gör du annars helst när ni inte spelar matcher?
– Spelar spel. Sedan har jag datorn med mig så jag kan sköta lite jobb, kolla mejl. Men man försöker ju också att vila så mycket som möjligt.

Det har ju varit mycket snack om Henke den senaste tiden. Helgesson är också en av dem som har kombinerat fotboll och innebandy på hög nivå. Bland annat spelade han under fem år med Högaborg, som är just Henrik Larssons moderklubb i fotbollen.

– Ibland kom han och var med på träningarna. Jag har spelat fotboll med Henke men inte innebandy.

– Jag tror att det är ett lyft för FC Helsingborg att Henke har kommit till laget, mest för att han kan tillföra sina ledaregenskaper. Jag känner Alexander Nede och han har lyft sig sedan Henke kom till laget.

Helgesson dubblerade sporterna tills han var 25. Bland annat tränade han med allsvenska lagen Helsingborg och Landskrona för att ta en plats i deras trupper.

– I fotbollen är det större konkurrens och det är färre platser att slå sig in på om du till exempel spelar högerback.

Mattias Helgesson är fortfarande på jakt efter en stor innebandytitel. Främsta meriten hittills är ett guld i junior-SM…

– När jag flyttade från Helsingborg var mitt mål att få spela de stora matcherna.

Under säsongerna i Balrog och Falun har han ännu inte fått spela någon SM-final. Men till helgen kan han få uppleva karriärens höjdpunkt.


Författare: Klas Pettersson