2008-12-06 18:51

”Ska bli näst största sporten i Tjeckien”

Innebandyn är den femte största sporten i Tjeckien – men det finns ett mål att avancera upp till andraplatsen. Tjeckiska Innebandyförbundets ordförande Filip Suman berättar att den pågående VM-turneringen ska hjälpa till att nå målet.

Det har varit långa förberedelser inför det som värdnationen Tjeckien hoppas ska bli historiens bästa innebandy-VM.

– Vi visste att VM var stort men arbetet har varit större än väntat. Mina känslor var starka i morse när jag lyssnade på nationalsångerna till första matchen, berättar Filip Suman som är ordförande i Tjeckiska Innebandyförbundet och VM-general.
 


5 108 åskådare i ČEZ Aréna såg Tjeckien besegra Ryssland på lördagen. Foto: Klas Pettersson.

 
Budgeten för VM-turneringen är större än var den är för det tjeckiska förbundet under en vanlig säsong.

Men man hoppas förstås att satsningen ska ge resultat på sikt.

– Just nu är innebandyn den femte största sporten i Tjeckien. Vårt mål att inom några år vara den näst största sporten i landet. Detta VM kan hjälpa oss att nå det målet, säger Suman.

Man har valt att lägga turneringen i de största arenorna både när det gäller gruppspelet i Ostrava och slutspelet i Prag.

– Det var inget lätt beslut när vi bestämde oss för fyra år sedan. Men som jag ser det har vi en god chans att fylla arenorna både i Ostrava och Prag.
 


VM-generalen Filip Suman och pressansvarige Tomas Brezina informerade om arbetet med VM vid en presskonferens på lördagen. Foto: Klas Pettersson.

 
Suman berättar att målet i Ostrava är att slå publikrekordet för en gruppspelsmatch i VM, vilket är 5 620. Kanske kan man lyckas med det på söndagen, då hemmalaget tar sig an Sverige? Lördagens match mellan Tjeckien och Ryssland lockade 5 108 åskådare.

När det gäller publikrekordet för en VM-match (och innebandy alla kategorier) är det ju från VM i Sverige 1996, då 15 106 åskådare såg finalen.

– För att slå det rekordet krävs inte bara att vi säljer alla biljetter, utan även att vi lyckas attrahera dem som har fasta platser i arenan.


Författare: Klas Pettersson