2008-12-07 21:45

Nu är Schweiz med i VM!

Det tog fem perioder för Schweiz hitta VM-känslan. Men i slutperioden mot Norge lossnade det. Schweiz vann med 9-6 och har ena benet i semifinal.

Efter Schweiz bedrövliga inledning mot Estland hade nytända Norge en god chans att skrälla. Och det såg länge ut som om norrmännen skulle lyckas. Ketil Kronberg kvitterade till 2-2 i första periodens slutsekunder. Direkt i andra perioden visade han enorm styrka då han höll undan en back och vrickade in ett utkast från målvakten Tomas Näsholm.

Efter halva matchen var den norska ledningen 5-3, och det såg mycket bra. Men Schweiz jobbade sig in i matchen och genom två mål av Christoph Hofbauer var ställningen 5-5 inför slutperioden.

Här exploderade Schweiz med snabbt och perfekt passningsspel följt av blixtrande målskott. Sju minuter in på perioden hade rycket nått 9-5, och matchen var i princip över.

– Precis som igår mot Estland hade vi svårt att komma in i matchen. Men i mitten av andra perioden gick vi ner till två formationer. Det vände matchen och i slutperioden fick vi äntligen ordentlig utdelning, sa förbundskaptenen Peter Düggeli som såg betydligt mer avspänd ut än efter den chockartade upplevelsen i premiären mot Estland.

– Jag lovade att bjuda på ett större leende, och idag känner jag mig verkligen som vinnare, skrattade Düggeli.

Dalens forward Christoph Hofbauer verkade också lättad.

– Vi fick lära oss mycket igår, men vid 3-5 idag var stämningen riktigt dålig i laget och vi kände att något måste hända. Det var mycket bra av coacherna att gå ner på två femmor, sa Hofbauer.

För Norge finns fortfarande chans att nå semifinalen - men den är i praktiken mycket liten.

– Vi satsade på att skjuta mycket eftersom Schweiz målvakt såg darrig ut igår. Det fungerade ändå tills vi blev trötta i den perioden, summerade Norges veteran Willy Fauskanger.

Författare: Micael Fasth