2008-12-11 15:48

Norsk landslagsspelare i Karlstad

Norska landslagsspelaren Marie Amundsen är sedan tre veckor tillbaka, klar för Karlstad. innebandy.se intervjuar Marie om sitt nya lag och norsk innebandy.

Du byter land och lag när säsongen redan har börjat, hur kommer det sig?
– Sedan i juli har det varit tänkt att jag ska spela i Karlstad denna säsong, men mitt norska lag Holmlia ville att jag skulle spela Europacupen med dem först. Det gick så där, men det var en bra erfarenhet. När jag sedan bytte till Karlstad, fanns en ny regel om att jag inte fick spela matcher på en månad eftersom jag spelade Europacupen, berättar Marie Amundsen.

Varför blev det just Karlstad?
– Det är ett lag som passar mig, ett rimligt steg och jag kan utvecklas. Dessutom är det inte särskilt långt geografiskt mellan Karlstad och Fredriksstad som jag kommer ifrån, menar Marie.

Karlstad har gjort näst minst mål i Elitserien. Är du den målspruta laget behöver?
– Jag är väl van att göra mål i den norska Elitserien, men det är stor skillnad mot den svenska. Det är mer fysiskt och snabbare bollrull här och jag hoppas vara ikapp åtminstone efter jul, säger Marie.

Vad ska du tillföra Karlstad?
– Jag är träningsvillig, har en bra utvecklingskurva och vill bli bättre. Jag tror att jag kan bidra med ny glöd, eftersom jag är en lagkämpe. Jag är en allsidig spelare som nog inte utmärker mig för någon speciell egenskap, tycker Marie.

Karlstad är nästjumbo i serien. Hur ska laget avancera?
– Vi måste få in mer intensitet under träningarna, då får vi det även under matcherna. Vi har tappat i slutet i jämna matcher och det måste vi få bukt på. Vi ska hålla humör och motivation uppe, då blir resultaten bättre, tror Marie.

Nu väntar en månads uppehåll från matchande. Hur håller ni igång?
– Det känns trist eftersom jag redan har haft ett uppehåll, men vi ska spela träningsmatcher och ha en träningshelg. Vi ska fokusera på extra fys under uppehållet, säger Marie.

Vad har du för intryck av den svenska Elitserien?
– Det är en helt annan nivå än i Norge. Sverige ligger långt före och allt går mycket fortare. Att få spela i Sverige har alltid varit min barndomsdröm, erkänner Marie.

Vad ska ändras för att norsk innebandy ska kunna fajtas i den internationella toppen?
– Det finns endast åtta lag i Norges högsta damserie och totalt spelas 14 matcher vilket är alldeles för få. I Sverige finns så klart ett större urval spelare, medan i Norge dominerar de fyra bästa lagens spelare i landslaget. Norge har ingen bredd och därför satsar förbundet mer på bredden nu, men det blir lite på bekostnad av landslaget, tycker Marie.

Du spelar i det norska landslaget, som har haft en stor spelaromsättning de senaste åren. Vad blir er målsättning i VM om ett år?
– En dröm är ju att nå semifinal, men i alla fall att nå ett bättre resultat än i förra VM då vi kom på åttonde plats vilket var en stor besvikelse. Då hade vi haft många breddsamlingar och många spelare som testades i landslaget. Inför nästa VM är ett av målen att mycket tidigare spela ihop en stomme. I februari ska vi dessutom spela landskamper i Riga, berättar Marie.

Vad tror du om motståndet i VM?
– Sverige, Finland och Schweiz blir svåra att rå på, men vi bör ha Tjeckien, Lettland och Danmark bakom oss. Det blir oerhört viktigt att slå de lagen. En bra dag kan vi kanske rå på topp tre, för ingenting är ju omöjligt, skrattar Marie.

Slutligen, vem är Norges bästa daminnebandyspelare genom tiderna?
– Jag har hört att Jeanette Giortz och Birgitte Lersbryggen var väldigt bra på sin tid, men jag har aldrig sett dem spela. Jag är 21 år och började spela innebandy för bara fem år sedan. Annars tycker jag att Linda Kristiansen och Ingvild Överseen är jätteduktiga, berömmer Marie Amundsen.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon