2008-12-03 14:52

Han gör 21 mål i VM

Hans uppdrag är att göra 21 mål för Sverige i Tjeckien – och han vet att han kommer att klara det! innebandy.se har träffat Janne Sundell som är kock för det svenska VM-laget.

Det är första gången som Sverige har med sig en egen kock till VM. Man väljer upplägget för att säkerställa kvaliteten på maten.

Den som har fått uppdraget att laga Sveriges mat i VM är Janne Sundell. Han är 45 år och kommer ursprungligen från Östersund. För tillfället bor han i Stockholm och arbetar som kökschef på Morellen i Uppsala, en personalmatsal med ungefär 500 dagliga lunchgäster.

Han har erfarenhet från många typer av kök.

– När jag jobbade på UD kunde det handla om trerätterskreationer för fem lunchgäster. I Trygg-Hansas personmatsal kunde det däremot handla om att steka 120 kilo fläsk för 950 personer.
 


Janne Sundell lagar maten åt de svenska spelarna under VM i Tjeckien. Foto: Klas Pettersson.

 
Han har jobbat på många platser runt om i Sverige men även i Norge, Costa Rica och på Cypern.

Tjeckien blir dock en ny erfarenhet - liksom arbetsformen.










VM-spelarnas kaviar väntar i SIBF:s kylskåp...

 
Hur kommer ditt arbete att gå till rent praktiskt?
– Jag kommer att tillaga maten i hotellköket. På hotellet i Ostrava är vi ensamma men i Prag har hotellet andra gäster så där får jag samsas med den ordinarie kökspersonalen. Jag har varit i Tjeckien och ”rekat” och är nöjd med köken.

 
– När det gäller inköpen är det bättre att göra dem på plats. Det har gjorts en del förbeställningar av matvaror som kommer att tas med från Sverige till de första måltiderna.

Hur är det då med de egna idrottserfarenheterna? Några stora meriter som aktiv utövare har inte Janne men han beskriver sig själv som ett riktigt sportfreak med koll på siffror. Han är en tabellbitare som alltid är uppdaterad på de senaste resultaten.

När det gäller matlagningen har han följande filosofi:

– Det ska vara vällagat, fräscht och tillagat med kärlek. Jag ska kunna äta maten själv.

Om du själv får välja, vad äter du då?
– Jag älskar svensk husmanskost men det är aldrig fel med en entrecote med färskost och klyftpotatis.

På kvällen den 14 december avslutas uppdraget för Janne Sundell i och med att han har serverat en trerätters galamiddag – förhoppningsvis för ett gäng nyblivna världsmästare.


  
V  M  -  L  A  G  E  T  S      M  E  N  Y
 

 
 Torsdag 4 december

 Middag
 Italiensk buffé
  
 
 
 Fredag 5 december  

 Lunch 
 Korv stroganoff

 Middag
 Pannbiff 

 
 
 Lördag 6 december  

 Lunch 
 Fläskgryta special  +
 någon enkel pastarätt

 Middag 
 Pocherad lax med
 purjolöksås

 
 
 Söndag 7 december  

 Lunch 
 Flygande Jakob

 Middag
 Entrecote med färskost
 och soltorkade tomater

 
 
 Måndag 8 december  

 Lunch 
 Fiskgratäng florentine
 + någon enkel pastarätt

 Middag
 Fläskschnitzel

 
 
 Tisdag 9 december  

 Lunch 
 Kycklingfaijitas 

 Middag
 Revbensspjäll
 

 
Onsdag 10 december   

Lunch 
Baconlindad köttfärslimpa

 
 
Torsdag 11 december   

Mellanmål 
Ugnsomelett  med stuvade
räkor

Lunch 
Ugnsbakad lax med fetaost

Middag
Raggmunk med stekt fläsk
och rårörda lingon 

 
 
Fredag 12 december   

Lunch 
Pytt i panna 

Middag
Biffgryta med rödvinssås,
lök och bacon

 
 
Lördag 13 december  

Lunch 
Thaikycklinggryta + någon
enkel pastarätt

Middag
Strimlad fläskfilé i grönpepparsås


 
Söndag 14 december 

Lunch 
Pasta med olika såser (bolognese, kycklingsås, carbonara

Middag
Trerätters galamiddag



Författare: Klas Pettersson