2008-12-05 11:44

En match i publikens smak

Endres lagkapten Emma Järlö har Endre som moderklubb och har spelat hela 12 säsonger i föreningen. innebandy.se intervjuar Emma inför  söndagens match mot Huddinge som hon tror kommer att bli en match i publikens smak.

Vad tycker du att Endres inledning på säsongen?
– Upp och ner. Poängmässigt är vi inte nöjda och det känns som om vi har haft något på gång men det har inte lossnat. Inför denna säsong förändrade vi vårt spel och tanken var att vi skulle hålla i bollen mer och på försäsongen kändes det bra. Vi tappade istället den delen av spelet som vi skulle behålla och nu har vi gått back to basics. Vi ska spela vårt vanliga spel, enkelt och satsa på kontringar, säger Emma Järlö.

Ni har inte haft resultatmål inför säsongen. Varför?
– Den nya ledningen införde prestationsmål istället där vi skulle utvecklas som lag. På något sätt satte vi högre krav på oss själva, tycker Emma.

Nu har ni infört ett mätbart mål och en poängbudget, vad är det?
– Vi satte oss ner och diskuterade fram en gemensam resultatbudget där vi har räknat ut hur många matcher vi behöver vinna för att ta oss till slutspel. Vi har även kalkylerat poäng per match och när vi mötte Falun och Karlstad i helgen räckte tre poäng. Mot Falun var vi på gång och gjorde en bra match. Vi fick inte in bollarna mot Karlstad, men vann i sudden death. Det blev alltså bara två poäng, men vi är nöjda med vinsten, anser Emma.


I våras fick Emma Järlö ta emot buckla och medaljer som symboliserade Gotlands första SM-medalj någonsin i innebandy. Foto: Klas Pettersson.


 
Du är visserligen gift med assisterande tränaren Mikael Järlö och jävig, men hur fungerar den nya ledarstaben med Mika Packalén i spetsen?
– Det har fungerat jättebra! Mika är en bra ledare med stor pondus och kunskap. Han coachar och tar ut laget. Micke har ju spelat själv i många år och kommer med bra tips och råd, säger Emma.

Vad är annorlunda i Endre efter att Mika har kommit till laget?
– Innan Jocke (Sjöstrand, Red:s anm.) kom till laget, hade vi ingen taktik alls. Nu när Jocke har lämnat oss, bygger Mika vidare på hans idéer. Han har infört prestationsmål och att vi ska spela en attraktivare innebandy. Jocke och Mika har olika ledarstil, men jag gillar bägges. Det var dock på tiden att vi fick till en förändring, vilket ofta är positivt, tycker Emma.

Systrarna Maria och Anna Jakobsson samt Sara Anteryd är pålitliga poänggörare, vad gör dem så bra?
– Alla tre har det där lilla extra och deras rollar är också att göra poäng. Vi har många olika roller i laget och alla gör det de ska. Det behövs olika typer av spelare och det skulle inte fungera om alla spelade på samma sätt. Vi behöver defensiva spelare också och Ewa Jansson som var med från början, är en riktig fighter, en defensiv back som gör stor nytta, berömmer Emma.

Hur är du som lagkapten?
– Jag visar vägen och kämpar alltid. Utanför planen är jag också ofta med och fixar middagar och fester. Jag tycker att det är roligt att ordna kring laget och vi har en bra gemenskap, säger Emma.

Vad krävs av Endre för att nå en SM-final och vilka möter ni där?
– Hårt jobb och väl i slutspelet kan allting hända. Det gäller att vara fokuserad i varje match. Förra året gick det heller inte speciellt bra i början av serien, men väl i slutspelet slog vi ut Rönnby och vi har aldrig gått så långt tidigare. Så vi är inte oroliga eller stressade. Jag tror att Iksu tar sig till final för att de är ett starkt kollektiv som är bäst när det gäller, säger Emma.

På söndag möter ni Huddinge, en nykomling som har överraskat positivt. Har ni budgeterat med poäng i den matchen?
– Vi spelar på hemmaplan så tre poäng ska vi ha med oss. Jag vet inte så mycket om Huddinge, men vi har all respekt för dem som lag. Det blir nog en fartfull och svängig match, helt i publikens smak. Med publiken i ryggen ska vi göra allt vi kan för att vinna, avslutar Emma Järlö.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon