2008-12-05 11:45

EN DAG KVAR: Koll på VM-lagen

På lördagen börjar äntligen VM i Tjeckien. Stefan Edberg är scoutingansvarig i landslaget och har bra koll på Sveriges motståndare. Vi har bett honom att kommentera de nio lagen som gör Sverige sällskap i A-divisionen.
 

Tjeckien

Hemmanation med ett förväntat starkt publikstöd.

Det gäller dock att det äldre gardet höjer sig jämfört med EFT i Kuopio.

Man har nu kryddat truppen med några yngre spelare som bland annat åter gjorde bra ifrån sig i student-VM.

Likt sitt ishockeylag bygger spelet på många, snabba och farliga spelvändningar.
 

Lettland

Har spelat en hel del tillsammans under senare år. Många av spelarna var bland annat med i student-VM och kom därifrån stärkta efter en bra insats.
 
Är annars ett fysiskt starkt lag som verkligen försöker enligt en klar struktur – i alla fall i det defensiva arbetet. Än så länge en bit efter de stora länderna men har potential både vad gäller kultur, intresse och ambition.  Som kuriosa bör nämnas att samtliga lettiska spelare och ledare har ett handslag som ingen svensk landslagsspelare glömmer…
 

  

Roman Druzhininskiy (med bollen) gjorde tre mål i matchen mot Lettland vid förra VM. Hans Ryssland förlorade dock med 10-6. Foto: Bildbyrån.


 


Ryssland

Ett lag som jag inte riktigt har någon överdriven koll på. Laget bedriver i alla fall inte något frekvent landslagsutbyte – senaste landskampen i senaste VM…
 
Dock har det ryska VM-laget sex ”utlandsproffs”. En av dem den tekniskt briljante forwarden Druzhininskiy, till vardags i den lettiska ligan.
 

Italien

Ett lag bestående av nästan uteslutande ”schweizare” och ett par nordbor som till exempel Värmdöspelaren Roberto Beffa.
 
Kämpar och sliter rätt oorganiserat i 60 min men kommer såklart inte att räcka till.
  

Finland

Självfallet vår största utmanare som alla känner till. Förbundskaptenen Petteri Nykky ”spelade ut ett par kort” under student-VM, som vi synat…men han kan ha något ”ess kvar i rockärmen”!
 
Laget spelar som de gjort de senare säsongerna med en bra rörelse, stor delaktighet kryddat med ett ofta snabbt och precist passningsspel.
 

Schweiz

Min klara bronsmedaljör med en bra offensiv uppsättning men lite för ojämnt på backsidan. Dock ett bättre utvecklat och varierat försvarssystem nu. Spelare som Matthias Hofbauer och Roger Gerber skulle ta tröja i de flesta lagen!
 

 
Norge

Bytte förbundskapten för ett par månader sedan och ”vann” på det att ett par ärrade kämpar kom tillbaka som skyten Willy Fauskanger och spelgeniet Raymond Evensen. Hur det påverkar det lag vi mötte i maj återstå att se –
 
Man tog nyligen två stabila segrar över Lettland, vilket gör att jag utser Norge som klar femma med potential att rubba både Finland och Schweiz när vi blandar in både ”om”, ”men”, ”nerver” och ”bollen är rund”…

 

Danmark

Ett lag som numer består av inhemska spelare där jag har väntat på att den duktige Ilias Nielsen ska steget över pölen till exempelvis Helsingborg..? Det känns som ett litet mellanår för Danmark som nog får rikta in sig på Estland…och Ryssland/Italien.
 

Estland

Har aldrig sett laget Estland spela men spelare som Henrik Talme, Patrik Markus och Rein Kivi måste man alltid se upp med! Duktige backen Kristian Talme kan säkerligen snacka sönder någon mer meriterad forward… jag ger dem mycket goda chanser att spela A-VM även vid nästa VM.


Författare: Klas Pettersson