”Det kommer viktigare matcher” - Innebandy.se
2008-12-04 10:01

”Det kommer viktigare matcher”

I VM:s inledningmatch får Sverige möta Andrea De Icco - en av 14 spelare i det italienska VM-laget som är född och bosatt i Schweiz. Han är inställd på en storförlust mot Sverige.

VM:s officiella webbplats har intervjuat 29-årige Andrea De Icco som bland annat får berätta om sina starkaste VM-minnen:

– Att höra nationalsången för första gången på planen vid VM 2002 i Finland gav mig gåshud över hela kroppen. Och det var förstås en spännande upplevelse att bli uppflyttad från B- till A-divisionen 2004.


Andrea De Icco (till höger) i aktion under VM för två år sedan. Foto: Bildbyrån.


 
De Icco verkar vara inställd på en klar förlust mot Sverige på lördag.

– Vi får inte bli nedslagna av en förväntad storförlust mot Sverige i vår öppningsmatch. Det kommer viktigare matcher senare, säger De Icco och påminner om att italienarna förlorade med 20-0 mot Finland i öppningsmatchen i VM 2006 för att därefter ta en viktig seger mot Ryssland.

– Jag vill vara med och göra så att turneringen blir ett lyckat och värdigt slut på min karriär. Det kommer att bli mitt sista VM och antagligen min sista säsong över huvud taget. Jag har två barn nu – och de vill se sin pappa oftare.

Av 20 spelare i den italienska truppen är det bara fyra som är födda i Italien. Det är också denna kvartett som spelar för inhemska klubbarna GLS L'Aquila, SSV Diamante och FBC Bozen.

Majoriteten spelar i schweiziska klubbar men där finns också Gianpaolo Caroprese från norska Akerselva och Roberto Beffa från svenska division 2-laget Värmdö.

Hur fungerar det då med språket?

– Coach Tomatis håller varje genomgång på italienska och alla är kapabla att förstå. Utanför planen kan man också höra att det pratas en del engelska.

De Icco berättar även om Wiler-Ersigen-spelaren Fabi Mutti som gör sig förstådd på italienska med hjälp av både händer och fötter, och konstaterar att engelska ibland är ett både lättare och snabbare alternativ.

Under hösten har det azurblå laget haft två träningsläger i Schweiz. Vid det senaste tillfället spelades även en landskamp. Där besegrades Frankrike med 10-0.


Författare: Klas Pettersson