Inför Svenska Superligan - Växjö IBK - Innebandy.se
2017-08-18 06:41

Inför Svenska Superligan - Växjö IBK

En individanpassad försäsong ska ge huggormarna från Växjö möjligheterna att ta ytterligare steg i utvecklingen. Innebandy.se har pratat med Växjö IBK:s tränare Niklas Nordén inför den kommande säsongen.

 

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 

- Vi har tränat ihop från början av maj till midsommar. Sen har vi gått på det individuella schemat fram till slutet av juli. Dom har haft mycket tid själva kan man säga, utifrån tester som dom gjort. Det är ett gigantiskt individanpassat projekt kan man kall denna försäsongen. Antal träningar i veckan är beroende av vilken spelare vi pratar om men det är allt från fem till tio pass i veckan ungefär men det finns dom, exempelvis Linus Pettersson, som ligger på elva till tolv pass i veckan. 

 

Hur mycket innebandy har ni tränat?

- Noll under denna individuella perioden. Innan det har vi stort sätt inte tränat någon innebandy heller. Vi började med innebandy förra veckan annars har vi hållt oss ifrån det sedan SM-finalen. Vi brukar ha det som koncept, att hålla oss borta från klubba och boll. Vi tycker att det har fungerat väldigt bra och det är väl beprövad erfarenhet som råder där. Det var en väldigt lång säsong senast, en betydligt längre säsong än vad vi är vana vid så då kände vi att vi kan skjuta på det på andra hållet också. Vi har lyckats med det upplägget tidigare och spelarna och vi mår bra av det som lag och då har vi kört vidare på det sättet. Säsongen kunde inte bli mycket längre än vad den blev senast och det får vi såklart vara glada för. 

 

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

- Vi jobbar inte med resultatmålsättningar men ett strävansmål handlar om att vi ska göra allt lite bättre, oavsett vad det gäller. Att göra sin träning lite bättre, sköta sin kost lite bättre, vila lite bättre, jobba på den mentala biten lite mer. Samma sak gäller på planen, varje spelare ska skjuta lite bättre och lite mer taktiska detaljer. Det handlar inte om att lyfte en sak till en ny nivå utan vi vill lyfte alla saker som vi gör en liten nivå och vi hoppas få avkastning på det.

 

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

- Vi vill komma ihop som grupp, precis som alla andra, och få en stabil närhet till varandra. Nu har vi inte haft så tuff spelaromsättning i år men oavsett om det kommer in en person eller fem personer så är det en ny grupp som ska byggas, och det händer mycket på ett år från det att man började bygga den gruppen. Det är många parametrar att ta hand om där och det är lite det som är det roliga med att vara innebandytränare, att man inte riktgit vet vad som kommer hända och sen ska du forma en grupp utifrån det. Den processen är vi inne i just nu och vi försöker hitta något som kan bli riktigt bra. Det var väl framförallt det som vi lyckades med förra året, att vi slöt samman som grupp på ett enormt sätt som jag tror gav sina resultat.

 

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

- Vi har Kasper Hydén från Pixbo. Man ska aldrig säga en position för man vet aldrig var dom slutar spela ändå, men han är en rolig spelartyp, snabb, stark och väldigt välbyggd. Jag tycker att han har ett register som han inte fått visa upp tidigare som vi hoppas kunna utveckla. Vi hoppas att han ska ta nästa steg, eller egentligen gå tillbaka ett steg för att kunna ta nästa steg, en fin kille där. Sen har vi Ted Nivestam från Höllviken. En rightad spelare, stor och stark och har också visat sig ha bra spelförståelse. Han är en otroligt ödmjuk kille inne i gruppen och han ser väldigt spännande ut och jag hade tänkt göra lite annorlunda saker med honom som han kanske inte är van vid, det ska bli spännande. Sen har vi Felix Göthberg, vi hade med honom lite på dubbellicens förra året från Vöikers. Han är en otroligt kvick, snabb och avig med målsinne. Han är underhållande på många sätt, han spinner upp oss lite faktiskt skulle jag säga. Sen har vi även Johan Åkesson från Munka-Ljungby som också, likt Felix, är en snabb kille. Otroligt snabb i riktningsförändringarna. Han kommer nog behöva lite tid för att komma in i system och tempo och sådana grejer. Han har bara varit i division ett sedan tidigare men han ser rolig ut. Han har ett oroligt bra avslut, ett dragskott som är av högsta klass, sen gäller det att komma till dom dragskotten.

 

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

- Då drar jag till med Magnus Jansson, han är ju otroligt skön att ha i ett innebandylag. Det är ju en kille som står för en fantastiskt rolig innebandy, han är tuff, han är stark, han backar aldrig, han backar upp alla på planen. Han kommer ta sitt nästa steg i år och förmodligen bli landslagsaktuell. 

 

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

- Vi har inga målsättningar, i så fall är den målsättningen jag lever efter att man ska göra allt lite bättre. Det är det mina spelare jobbar med också, det är inga resultat utan enbart individuella målsättningar. Så ingen resultatmålsättning på oss. 

 

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

- Någonstans vill man ju in i den heta gröten liksom. Att bygga lag är bland det roligaste som finns, att få ihop en grupp, om man nu pratar om mig, vad jag tycker är roligt. Även att utveckla innebandy i stort, att spela ännu snabbare, ännu rakare, att göra innebandy till en sevärd sport. Jag kan också säga som svar på Peter Sjöström (tränare Thoréngruppen) att jag inte ser fram emot att möta dom, men det är nog fler som ser fram emot att möta oss, vi spelar en rolig innebandy så det är så det ska vara. Som svar på Sirius kan jag nog säga att Widlundh (Sirius IK) är nog lite gladare på mig än Sjöström. Det ska bli kul att få träffa Widlundh i båset. Han måste ta sig några snäpp, han är inte riktigt uppe i nivå än men det kommer, han biter lite för mycket på naglarna, men det kommer. 


Författare: Kalle Göransson