Inför Svenska Superligan - Linköping herr - Innebandy.se
2017-08-23 06:08

Inför Svenska Superligan - Linköping herr

En ny tränare, ett ungt lag och massvis med ambitiösa spelare. Kan Linköpings herrar briljera i år?
Innebandy.se har pratat med Linköpings nya tränare Andreas Harnesk inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?
- Vi har ändrat väldigt mycket upplägg. Vi har försökt att få in taktik på försäsongen Spelarna ska bli innebandytränare, inte bara vältränade. Vi försöker göra det specifikt utifrån de planer vi har i vårt spel. Vi försöker göra det så komplext som möjligt för att vara tekniska, taktiska och fysiskt skickliga. Laget känns jätteambitiöst. Det är ungt och lovande. Vi har legat på sex pass per vecka, där vissa har varit dubbelpass.

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- En hel del. Vi vill göra det mätbart också, vi mäter utifrån spelarnas egen kapacitet. Vi mäter puls, steg och annat. De tävlar mot sig själva varje pass. Det går inte att fuska. Och de slipper se att någon annan är bättre i ett löpspår.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- Det är klart att det är ett ungt lag, vi behöver ha tid på oss. Vi får se hur snabbt allt går. Potentialen är hög. Johan Astbrant är fortfarande med och han är superkompetent. Det är skönt för mig. Det finns en vinnarkultur i laget. Vi ska utveckla de individuella kvaliteterna och anfallsspelet och blir mer mångsidiga.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Vi kommer inte vara perfekta när säsongen startar, men vi vill ha en känsla att ta oss framåt och bli bättre hela tiden. Vi ska inte springa runt och tänka på planen. Vi vill känna att vi är grymt starka som grupp, både taktiskt, fysiskt och individuellt.

Vilka nyförvärv har ni i laget?
- Jonas Gustafsson, målvakt från Storvreta. Han är väldigt spelintelligent och ambitiös. Han är ung och lovande fortfarande. Det känns som ett bra namn.

- Fredrik Nyholm, som började spela i AIK och sedan blev Täbyspelare. Även han är väldigt ambitiös. Det ska bli spännande när hans fysik kommer i gång. Han har en grym speed.

- Johannes Jokinen, en finne som kommer från spel i Schweiz. Han är extremt irrationell och kreativ och har extremt mycket innebandykvaliteter.

- Oskar Seth kommer från de egna ledet. Han gjorde succé nu på försäsongen och har fått fantastiska fysresultat. Han är ett enormt framtidsnamn. Han är väldigt spännande med den skallen han har.

- Daniel Boström kommer från Rotebro. En individuellt skicklig back med höga ambitioner och bra fysik.

- William Westerdahl kommer från egna ledet. Han spelar moget för sin ålder. Han kan bli en storback.

- Andreas Nordh är  från Jönköping. Han har bland seriens bästa fötter. Han är skicklig när han använder sin fart. Vi ska hjälpa honom att få ut sina spetskvaliteter.

- Oliver Liedberg, en 99:a från egna led. Han är otroligt individuellt begåvad. Bäst i laget konditionsmässigt.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
- Matej Jendrisak. Han är en fantastisk center, en enorm vinnare. Och även Anton Karlsson, han är en av de mest underskattade backarna i landet. Han är ett monster.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18?
- Vi har olika typer av mål. Att spelmässigt bli ett extremt attraktivt lag som för innebandyn framåt. Vi vill öka intresset för innebandy. I framtiden ska man titta tillbaka och säga att Linköping utvecklade sporten. Vi vill bli oerhört skickliga så att det blir vackert att titta på oss. Sedan ska vi få ut den prestationen till att vinna matcher. På pappret ska vi inte vara redo för ett SM-guld, men vi vill vinna varje match och kommer jobba stenhårt för det.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- Att se resan med det här laget, hur mycket vi kommer att utvecklas. Det finns enormt mycket kvaliteter i laget. Med de styrkor som finns i lagets defensiv att neutralisera motståndare, mixat med ett mer kreativt spel, blir det spännande att se vad som händer.


Författare: Anton Rosenblad