Inför Svenska Superligan - Karlstad IBF - Innebandy.se
2017-08-04 06:30

Inför Svenska Superligan - Karlstad IBF

Ett spelförande Karlstad med ytterligare spets och bredd satsar på att vara ännu vassare i slutspelet.

Innebandy.se har pratat med Karlstad IBF:s tränare Henrik Flognman inför den kommande säsongen.

 

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?

- Upplägget har ju varit som så att vi har ju en fystränare som har kört med tjejerna från maj, juni och juli. Vi har fem dagars gemensam träning och ett eget pass då på helgen. Det kör vi hela tiden utan uppehåll utan det är gemensam träning hela tiden. Sen är det som så att om det är någon som åker på en utlandssemester så gör dom ju det och då får de med sig ett träningsprogram. Vi har tränat allmänt på att bli lite snabbare, starkare och att få bättre kondition. Sen är det inte så att vi bara kör snabbhet utan det är allmänt. Upplägget är i treveckorsperioder där vi kört lätt, medel och hård vecka. 

 

Hur mycket innebandy har ni tränat?

- Inte så mycket utan vi har kört nu i juli månad vecka 27, 28, 29 och 30 har vi kört innebandy en dag i veckan istället för fysträning. Sen i måndags så gick vi in i hallen på allvar och tränade innebandy. Det är både viktigt och inte viktigt, jag tycker någonstans att det är viktigt att suget finns på allvar när vi drar igång. Litegrann är aldrig fel men jag tycker det är viktigare att man har riktig hunger när säsongen drar igång. 

 

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen? 

- Dels genom att vara ännu bättre fysisk och det har vi satt upp som en målsättning att vi ska vara ännu bättre tränade, det går alltid att bli bättre tränad. Det är någonstans basen för att man ska kunna prestera bättre på plan. Det kvittar vilket spelsystem man har om inte spelartruppen är fysisk förberedda. Det känner vi väl att vi har en vältränad trupp nu och vi har en tight grupp och det är ju nyckeln. Sen har vi fått in tre spelare som jag är säker på kommer tillföra våran trupp med tre starka formationer som vi inte haft tidigare. innan har vi varit lite för tunna när det drar ihop sig mot slutspel och det är tanken då att vi kan ha tre starka formationer och inte vara lika lättlästa utan variera vårt spel ännu mer. Vi vill ju absolut, mot merparten av lagen, försöka vara spelförande och ha mycket boll och kunna driva på en match men det känns väl som det är först i år som vi har materialet för att klara av det. Sen självklart måste man alltid repektera motståndet också och ibland kanske vi får ha mindre boll mot vissa lag men ändå kunna straffa dom ändå. Men mot merparten av lagen vill vi vara spelförande och det tror vi att i kommer klara i år. 

 

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

- Det är ju att vi hinner få ihop laget ordentligt med team building. Det ser vi inte som ett stort problem i och med att vi har egentligen bara Adina Augustsson som är helt ny. Klara Danielsson och Amanda Berggren var med oss litegrann i fjol med dubbellicens men det är alltid så när det kommer in någon eller några nya att gruppen ska bli bra och det blir alltid en viss rangordning och det är viktigt att man får ihop truppen på ett bra sätt. Det kommer vi jobba med genom team building och sen även addera olika verktyg till vårt sätt att spela och få med alla på tåget så alla vet vad som kommer hända i varje moment. 

 

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

- Vi har ju Adina Augustsson som vi värvade från Rönnby. Hon kommer ju hem till Värmland nu, hon är ju från Hagfors. Hon har meriter från landslagsspel men fick ju bryta förra säsongen runt nyår på grund av stressfraktur, så hon fokuserade på att rehaba då och vi har haft magnetröntgen på henne så hon är fullt frisk. Hon är ju en ledartyp som kommer att ta en stor roll i Karlstad och driva på och pusha och visa genom sitt sätt att vara att saker ska gå till helt enkelt. Sen har vi Amanda Berggren och Klara Danielsson och det är ju två tjejer som är födda 98. Två extrema talanger som har teknik, snabbhet, superbra fysik och är två spelare som visade redan ifjol, när de var med, att dom redan är bra SSL-spelare. Vi hoppas nu att när de får träna med oss varje vecka hela tiden att de ska ta ytterligare kliv. Det är poängspelare alla tre. 

 

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

- Jag tror ju att en sån som Amanda Berggren kommer få sitt stora genombrott nu i vinter, jag tycker att hon har allting egentligen så där finns det stora förhoppningar.  

 

Vad är ert mål för säsongen 2017/18?

- Målet är såklart att vi återigen ska gå till slutspel och gärna då att vi kan ta ytterligare någon eller några tabellplaceringar och klättra upp till en fjärde, femte eller sjätteplats i tabellen. Det skulle vara jättekul. Jag tror vi blev åtta första säsongen jag hade dom och sjua ifjol så någonstans fyra, femma eller sexa känns högst realistiskt om vi får ihop allting. 

 

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

- Det är egentligen att serien ska dra igång helt enkelt så vi får spela riktiga tävlingsmatcher igen. 


Författare: Kalle Göransson