Inför Svenska Superligan - Jönköping dam - Innebandy.se
2017-08-24 06:10

Inför Svenska Superligan - Jönköping dam

Jönköpings damer tog klivet upp i Svenska Superligan, och vill nu visa att de hör hemma. Rutinen ska bli avgörande.
Innebandy.se har pratat med Jönköpings tränare Robert Norlund inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?
- Vi drog i gång gemensamt i mitten av maj. Därifrån fram till nu har vi legat på 4-6 pass i veckan, beroende på vilka veckor det har varit. Generellt har det varit mycket fokus på styrka. Vi hade bra löpvärden redan i fjol, så vi har lagt mer fokus på styrka nu.

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- En gång i veckan har vi kört med klubba och boll. Det är viktigt att vi inte lägger bort det helt. Spelarna hade egenträning i juli, då hade vi ingen innebandy. Men fram till det en gång i veckan. Det har varit konditionsbaserad innebandyträning, vi har inte slipat på detaljer. Det har blivit mycket smålagsspel för att ha en bra pulsträning.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- En fördel vi har är att 14 av våra utspelare har rutin från SSL. När Jönköping åkte ur fick vi behålla nästan hela laget. Vi vet vad som krävs. Rent spelmässigt har det varit bra med ett år i allsvenskan. Vi fick god tid på oss att utveckla ett eget spel med bollen. Det blev vi riktigt bra på. Nu handlar det om att göra allting i högre tempo.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Vi har ett spelschema där vi börjar med fyra raka hemmamatcher. Det handlar om att vi måste vara redo från första tekning. Vi måste gå in för att poäng tidigt. De väldigt väletablerade topplagen kan ha en startsträcka på en månad, vi har inte den tiden på oss. Vi måste vara förberedda både mentalt och fysiskt.

Vilka nyförvärv har ni i laget?
- Elin Pettersson, målvakt från Västra Mälardalen. Hon var ett riktigt monster i de matcher vi mötte henne förra säsongen. En väldigt ambitiös och träningsvillig målvakt som verkligen vill satsa. Hon är väldigt lugn och trygg som person.

- Lisa Liljegren, även hon målvakt. Henne har vi på dubbellicens från Hovslätt. Det är en ung och lovande målvakt som kommer att träna och finnas med, men framförallt matchas med Hovslätt.

- Johanna Siling, back från Pixbos lag i allsvenskan. En väldigt modern och spelskicklig back. Hon har ett fantastiskt lugn i sitt spel. I mina ögon är det en färdig SSL-spelare, trots att hon inte har spelat där tidigare.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
-
Både Gabriella Strandberg och Ellen Svensson. Det är två spelare som jag verkligen hoppas kan kliva fram och ta ytterligare steg. Jag vill att etablerar sig och de har alla förutsättningar att lyckas. Våra 99:or är verkligen spännande också.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18?
- Vi delar ofta in målsättningen i olika delar. Vi kommer att jobba vidare med det vi gjorde i fjol. Vi sätter mål för varje månad hur det har gått och vad vi ska göra nästa månad. Jag vill att vi är med och krigar om en slutspelsplats. Bara för att vi är nykomlingar ska man inte per automatik ha det lägsta möjliga målet, att hålla sig kvar. Vi känns redo att kriga för nästa steg.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- Att vi ska få tävla varje helg. Det är den största skillnaden mellan SSL och allsvenskan. Jag vill inte förringa några lag, men nivån är väldigt skiftande. Nu får vi tävla mot världens bästa spelare. Det är därför man håller på på den här nivån.


Författare: Anton Rosenblad