2017-08-16 06:25

Inför Svenska Superligan - IK Sirius herr

 

Att folk snackar gott om Sirius ska inte låta laget vaggas in i en falsk trygghet. Istället ska små men många utvecklingssteg ska ta Sirius till nästa nivå. Innebandy.se har pratat med IK Sirius:s assisterande tränare Kristofer Widlundh inför den kommande säsongen.

 

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 

- Upplägget har varit i form av att vi har tränat på den fysiologiska biten under april, maj, juni och juli månad. Vi har fokuserat på att öka vår innebandyspcifika styrka i bål, ben och armar. Vi har även kombinerat med rörlighet och intensitet i form av snabba fötter och sånna prylar. Spelarna har egentligen inte haft någon ledighet utan nu för tiden skulle jag säga att en innebandyspelare arbetar över hela året dvs. tolv månader. Så den enda ledigheten har varit att dom har haft egenträning under juni månad då dom har varit borta från laget. Utöver det har vi inte haft ledighet förutom direkt efter säsongen på några veckor. 

 

Hur mycket innebandy har ni tränat?

- Just nu är vi inne på vår tredje vecka med innebandy i hall. Vi ligger på tre till fyra innebandypass i veckan med en till två fysiska pass utan klubba och boll. Sen ligger vi på en till två träningsmatcher i veckan. Vi har haft en träningsmatch och inför denna denna helgen har vi två träningsmatcher. Det är klart att det kan finnas en viktig del i att träna med klubba och boll på sommaren men jag tror att det också handlar om att komma ifrån klubba och boll i perioder. Man skulle kunna köra ett pass i veckan med klubba och boll under sommaren och sen fokusera mer på att bygga upp kroppen för det som komma skall. Men absolut inte köra 300 träningsmatcher innan augusti månad, dels blir det slitsamt för spelarna och sen tror jag att man kan förlora en viss motivation. Jag tror på en kombinerad och varierad träning. 

 

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

- Dels är det att vi följer våra taktiska riktlinjer och tror på det vi gör. Sedan är det givetvis att vi vågar ha en fartfylld innebandy där vi står för att utmana oss själva i olika situationer som uppstår på banan. Vår spelidé står för en bra fart bakifrån och med bra fart bakifrån så skapar vi oss fördelar i sista tredjedelen för att i slutändan göra mål. Har vi inte farten bakifrån så påverkas hela sista tredjedelen. Det är någonstans ett dragspel i det här att om vi har farten bakifrån så kommer det leda till att vi får fart i sista tredjedelen. 

 

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

- Nu har vi på förhand pratats upp mer. Vi är mer accpeterade i SSL i år än vad vi varit tidigare. Det är intressant vad några spelare kan göra, men nu har folk börjat prata om oss som ett slutspelslag och sådana grejer. Det som är viktigt är att man inte får slutspelsbiljetten bara för att folk pratar om oss utan vi måste fortsätta jobba hårt oavsett motstånd ska vi vara närvarande och ha ambitionen att utvecklas även under matcher, att vi vågar utmana oss själva under matcherna. Det är väl det vi har pratat om. 

 

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

- Vi har Jocke Olsson som kommer närmast från AIK, han har tidigare spelat för både för Hagunda och Storvreta.En väldigt irrationell forward som är svår att få tag på och har näsa både för assist och mål. Han är en ledare faktiskt, både på och vid sidan av planen. En spelare som vi tror mycket på i år och som vi kommer få mycket utav.Sedan har vi en ny målvakt i form utav Tobias Steineck som har stått i Gävle och var en av Gävles viktigaste pusselbitar när dom slogs i kvalet upp. Stor, stabil målvakt som också är en ledare både på och utanför planen och en riktigt bra människa. Sen har vi Patrik Burman som kommer senast från RIG. En oslipad diamant som representerade svenska landslaget i U19-VM i Växjö. Han är en fin right-back med fina handleder och han har ett fint skott som vi vill få ut mer utav. Sen har vi Niclas Johansson Bräck som också är en right-back. Han är en ung förmåga som är hämtad från Rotebro. Också en teknisk duktig spelare som kan tillföra en ny dimension i anfalsspelet. Vi tror att han på sikt kan blomma ut till att bli en ordinarie SSL-spelare, likaså gäller Patrik Burman. Sen har vi flyttat upp två från juniorerna, det är Filip Eriksson som är nästa generations mest talangfulla spelare som man har sett. Skulle likna med en ny Rasmus Enström eller möjligtvis Galante, som vi tror på mycket på sikt. Han har blick för spelet och riktigt vass speluppfattning och han har en teknisk förmåga att kunna göra den lilla skillnaden som inte alla spelare besitter. Sen har vi en snabb center i form av Andreas Lundell som är en jätteduktig center, full av ambitioner och är delaktig och tar för sig på banan. Han är snabb och väldigt duktig i slottet vad det gäller avslut i trånga situationer. Han behöver givetvis jobba upp sig mer me kroppen och så men det är en spelare som vi tror kan växa in i SSL-kostymen på sikt. Utöver det skulle jag säga att Magnus Borgsgård får ses som ett nyförvärv även om han var klar redan förra året men han hade en skada på sin hälsena som gjorde att han inte kunde spela.Han har i princip tränat rehab i ett år och får nu kliva in på banan och visa. Han är hämtad från Mora och har tidigare spelat för Mora i SSL. Han är stor och tung men har skills och framförallt är han väldigt lugn med bollen vilket vi gillar. Sen har vi vår Kevin Söderling som är hämtad från finska SM-finalisterna  EräViikingit.  En rightforward som är snabb och duktig och framförallt väldigt rak mot målet. En avslutare helt enkelt som också är ung och vi vill bygga laget runt i framtiden. Man ser att han kan växa in i SSL-kostymen snabbt. Det var några stycken, vi har en bred trupp i år på 23 man och vi har absolut breddat konkurrensen betydligt mycket mer vilket vi vill åt. På det viset tror vi också att killarna inspireras av att ständigt känna en konkurrens. 

 

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

- Det där är alltid svårt, men jag tror en sådan som Jocke Olsson kan fortsätta att blomma ut. Jag tror på en sån som Eriksson och Calle Kostov. Om Eriksson blir jämnare i sitt spel kommer han kunna utföra mycket. Jag tror att vi har många som skulle kunna blomma ut och bli något riktigt bra så egentligen skulle jag vilja säga alla. Det är svårt men jag tror också på Matte Jansson som center, nu fick han spela hela förra säsongen i princip så han väntas ta nya steg. Det är många, vi är en ung trupp och vi har många som ligger där och gror och ska blomma ut och det hoppas vi kunna få till under året. 

 

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

- Målet är givetvis att vi ska nå ett slutspel. Vi har ett internt uttalat mål att en topp sex placering borde inte vara helt omöjligt. Däremot är det så att pratar man tabellplaceringar är det svårt för man kan aldrig påverka vad de andra lagen gör. Det vi ser mer till är att vi ska höja vår prestation. Vi ska ha en ambition att ständigt öka våra utvecklingssteg. Då kan det leda till bra sportsliga framgångar, men ambitionen är såklart att vara i ett slutspel. 

 

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

- Den var svår. Men jag ser mest fram emot att se att vi har tagit kliv i vår utveckling. Det ser jag mest fram emot för det kommer resultera i att vi tar fler poäng vilket jag också ser fram emot. Sen ser jag fram emot att få prata med Niklas Nordén igen, om massa saker, det är kul, han är underbar. 


Författare: Kalle Göransson