2017-08-14 06:30

Inför Svenska Superligan - IBK Dalen dam

IBK Dalen har missat slutspel två år i rad men i år är man fast beslutna att det ska gå hela vägen.
Innebandy.se har pratat med IBK Dalen:s tränare Christer Jernberg inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 
- Det har varit rätt mycket grundträning för att bygga upp spelarna. Vi har missat slutspel två år i rad och i år ska vi verkligen se till att vi orkar hela vägen till slutspel. När vi väl kommer till slutspel så ska det även finns mycket kvar att ta av. Det har varit vårt fokus. Vi har haft sex gemensamma pass i veckan. Det har varit mycket grundstyrka med lite mer gym än kondition om man jämför med tidigare år. Vi har även haft brottning en gång i veckan för att bygga lite helkroppsstyrka. 

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- Vi har haft innebandy varje vecka men det har inte varit det som har varit det primära fokuset. Vi ahr haft innebandypass i veckan under juni men under juli har det endast varit individuell träning. Vi anser att det är viktigare att hålla igång än att träna detaljer i den här delen av försäsongen. Man får inte glömma att det är innebandy vi håller på med och att löpning och brottning syftar till att göra oss bättre där. Men samtidigt blir glad av att spela innebandy så det är viktigt att vi gör det också.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- Jag tror framförallt att det handlar om de bitarna vi bygger för under försäsongen. Att bli starkare och orka mer i år till exempel. Starkare i närkampsspelet och framförallt allt starkare för att undervika skador. Sen har vi haft en liten generationsförändring här i Dalen och vi har börjat ställa om till ett mer anfallsinriktat spel de senaste säsongerna och vi kommer försöka lägga mer fokus på anfallsspelet i år. Vi vill tvätta bort stämpeln om hur tråkiga Dalen är. Jag tycker väl att den inte stämmer in på Dalen de senare åren men sånt där sitter alltid i ett tag. Jag skulle säga att vår spelidé inte är någon totalinnebandy IKSU och Mora pratar om. En innebandy där man bara ska fram hela tiden. Det är en balanserad spelidé som vi håller på med som handlar om att man måste se till vilka slags spelare man har i laget och vad som passar dom. Jag skulle säga att vi har ett ganska balanserat spel där vi,när vi har bollen, ska försöka att skapa och kontrollera och spela lite längre anfallsspel än bara kontring.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Det är att alla drar åt samma håll. Det är alltid så att om alla vill samma saker och drar åt samma håll så man vinner saker. Det går aldrig att lita på att ett fåtal individualister utan alla måste dra åt samma håll.

Vilka nyförvärv har ni i laget? 
- Det är några stycken. Frida Eriksson är en notorisk målskytt och är ganska välkänd inom innebandy, hon är ett livsfarligt vapen som vi fått in. De egenskaper som hon besitter var det som till viss del som saknades förra året. Hon är en riktigt vass målskytt men även en stark fysisk spelare som kommer vara viktig i anfallsspelet. Sen har vi Camilla Lundin från IKSU, som också är en väldigt smart och bra anfallsspelare. Mycket bolltrygg och en stabil person vilket speglar av sig på hur hon är på plan. Både trygg med bollen ocb mycket smart. Sen har vi Andrea Claesson från RIG. Spelare som kommer från RIG är alla lite stöpta i samma form men hon är extremt snabb. När hon gjorde RIG-uttagningarna hade hennes tider räckt till att bli antagen till FIG som medeldistanslöpare så hon är en extrem bra löpare. Sen har vi Maja Nilsson också från RIG, lite mer en spelande spelare, kan spela både back och center. Maja är också en ganska smart spelare. Sen har vi Sara Berglund från IKSU, det är en spelare som hade kunnat spela överallt i banan också. Bolltrygg med bra fart under fötterna hon också samt väldigt teknisk skulle jag vilja säga. Ellen Berglund från Dalen som vi plockat upp är en stabil back med bra skott och en bra speluppfattning. Och sen har vi Maria Häggström från Sävar IK som har haft lite uppehåll från innebandyn. Hon är en placeringssäker målvakt med en samlad målvaktsstil. Det är inte "runt och flänga" så mycket utan samlad och lugn stil. 

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
- Det är vissa som kommer synas, Frida Eriksson kommer givetvis visa framfötterna med poäng och så men jag tror och hoppas på Mikaela Palmer i år. Hon har varit skadad olyckligt men hon kom tillbaka bättre än någonsin på försäsongen förra året och sen blev hon knäskadad igen. Hon har rehabat nu är på väg tillbaka och hon har aldrig varit så spelsugen så jag hoppas det blir Mikaela Palmers år i år. 

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 
- Det är slutspel. Dalen har alltid slutspel som mål för båda sina representationslag så det är det som gäller. Nu har vi missat det i två år och det är en otroligt beslutsam grupp i år och nu ska vi inte missa slutspelet. Vi kommer göra allt för det. 

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- Att få dra igång igen, vi har några dagar kvar men vi börjar med tester på söndag men jag vill bara dra igång. Alla verkar vara fulla av energi och jag längtar efter att få samlas igen och börja jobba mot de målen vi har i år. 


Författare: Kalle Göransson