Inför Svenska Superligan - Höllviken - Innebandy.se
2017-08-29 06:17

Inför Svenska Superligan - Höllviken

Nio budord leder Höllviken i år. Och nyckelord som ”tillsammans och ”100 procent” ska bli avgörande.
Innebandy.se har pratat med Höllvikens tränare Widar Jonsson inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?
- Vi klarade oss ju lite mirakulöst kvar i serien med 46 sekunder kvar. Men det gjorde att vi gick på tidig vila. Säsongen tog slut 12 mars. Vi hade ett uppehåll några veckor och tränade lite sporadiskt i april. 1 maj small det i gång. I maj och juni har vi haft fem gemensamma pass i veckan. Vi har tränat crossfit, som en stor del i vår träning för att träna med på de dynamiska sakerna. Vi har inte lagt så mycket fokus på uthållighetsdelen, mer styrkedelen.

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- Vi satte i gång sista veckan i juli. Det har varit samma upplägg alla mina år i Höllviken. Krasst kan jag tycka att det är bra att träna innebandy under sommaren. Dock är min erfarenhet att det är rätt skönt att gå in under maj, juni och juli och grotta ner sig i en uppbyggnadsträning för att få ha kvar så mycket motivation under säsongen. Det är inte fel att ha innebandy under sommaren, men jag tror att motivationsmässigt är det rätt skönt at vara ifrån innebandyn under två månader.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- Vi kommer att prestera bättre för att våra spelare har mer rutin. Vi har mer erfarenhet av SSL, vilket gör att mina spelare inte behöver tänka hur de ska bete sig för att ha en acceptabel prestationsnivå i SSL. De vet hur de ska förbereda sig och prestera på den här nivån. Man lär sig hur man ska agera. Det är den största fördelen för oss.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Vi kommer att vara chanslösa så länge vi inte gör det här tillsammans. Under försäsongen ska vi bygga upp en känsla då varje spelare ska förstå hur viktig han är individuellt och i gruppen. Vi måste göra det här tillsammans. Vi har nio olika budord, varav ”tillsammans” och ”100 procent” är två viktiga. Det måste sitta jäkligt bra för oss.

Vilka nyförvärv har ni i laget?
- Kim Lundström, från Pixbo Wallenstam. Han går in på sin nionde eller tionde säsong i högsta ligan. För oss, förutom att han är bra innebandyspelare, är Kim med sin personlighet ett statement. Vi har lyckats göra en värvning från en annan SSL-förening. Vi visar att vi är med i hierarkin.

- Pontus Sjöberg, från Åstorp/Kvidinge. Han var med i U19-landslaget för två år sedan. Han är en frän, energisk och modern back. Han är bra i båda riktningarna. Han gör sitt första år i SSL, så han får mycket att lära för att sedan lära sig att veta hur han ska justera för att det vara en acceptabel nivå.

- Fabian Hansson, från Malmö FBC. Han och Pontus är relativt likartade. Fabian är en spelare som behöver ha ett år för att lära sig och få erfarenheten.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
- Jag vill lyfta fram Robin Johansson. Vår målvakt är en jäkligt underskattad målvakt i svensk innebandy. Han har utvecklats enormt mycket de senaste två säsongerna. Vår statistik visar att han kom på tredje plats gällande räddningsprocent i fjol.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18?
- Det är att vi ska bli bättre på allt som vi själva kan påverka. Allt från attityd till att vi ska vara 100 procent. Resultatmål är oväsentligt. Kan vi bara förbättra allt kommer vi förbättra vår placering.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- Jag älskar alla matcher som står och väger de sista 10-15 minuterna. Så jag ser fram emot att få tävla om poängen igen. De nervkittlande slutminuterna där vinsten och förlusten är på en skör linje.


Författare: Anton Rosenblad