2017-08-06 06:30

Inför Svenska Superligan - Endre IF

Många mål framåt och få bakåt är receptet som ska bärga Endre IF:s tekniska lag till SM-guld.

Innebandy.se har pratat med Endre IF:s tränare Alexander Brinkmann inför den kommande säsongen.

 

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 

- Vi drog igång vecka 20 med tester efter fyra veckors uppehåll från förra säsongen. Sen tränar vi gemensamt i sju veckor. Vi är inne på tredje veckan egenträning nu och vi har tränat fyra till åtta pass i veckan.

 

Hur mycket innebandy har ni tränat?

- Vi har försökt att träna tre innebandypass i veckan minus någon vecka då det har varit andra aktiviteter här på Gotland. Det är viktigt att träna innebandy då vi är ett innebandylag och det är det vi tävlar i. Vi har en innebandymatch den 17:e september mot Dalen och då måste vi vara bra på det. Sen väver vi in såklart med högt tempo och vi försöker träna de egenskaper som är lämpliga att träna på en försäsong.

 

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

- Oj, vi kan bli bättre på allt men det var ju väldigt mycket nytt förra året så jag tror att vi får en större trygghet i vårt försvarsspel och med lite högre prioritering i anfallsspelet kommande säsong än tidigare så tror jag att vi kan utveckla hela spelet. Sen tror jag att vi har en stark stomme spelare, någon född 92 och 93 men framförallt 94, 95 och 96 kan man säga, som verkligen är en naturlig ålder för att bli bättre varje år och av vad jag kan bedöma tyder allt på att det fortsätter i den riktningen. För oss betyder det väldigt mycket att vi fått en säsong i ryggen. Vi har en spelidé som innebär att vi vill ha press på bollhållaren utan boll och spelare i rörelse som spelar till spelare i rörelse med boll, där någonstans har vi vår grund. Vi vill göra mycket mål och släppa in lite mål. 

 

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

- Jag ser det som att säsongen redan har startat men jag upplever oss som fortsatt väldigt hungriga. Ifjol kändes det som att vi var mån av att de som tvivlade skulle ha fel vi trodde på oss själva ganska mycket väldigt tidigt men i år så blir det på något sätt vi själva som måste ta ett steg till i vår utveckling oavsett vad de andra håller på med. Viktigt för oss är att vi är målmedvetna och tydliga med varandra om vad vi är beredda att leverera till varandra och vad vi kan förvänta oss av varandra. 

 

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

- Vi har norska målvakten Thea Ekholt. På något sätt, med målvakter, är det svårt att säga men när hon spelar och med hennes spetsegenskaper så skulle jag säga att hon har en väldigt bra bollkänsla överhuvudtaget, allt med bollkontakter i form av rädda boll, greppa boll, kast och så vidare, där är hon väldigt bra. Sen kommer hon ha en acklimatiseringsperiod när hon kommer till en ny liga som är ganska mycket bättre men hon har blivit årets spelare två gånger i Norge och sen har hon varit lagkpaten i sitt lag där och har gjort ett oerhört gott intryck som person på oss och har väldigt goda vitsord om sig i såväl svensk som norsk innebandy. Jag har goda och positiva förväntingar på henne både på och utanför plan. Vi har också fått tillbaka Isabella Ström från Rönnby, hon var ju här i två år. Jag fick glädjen att träna henne ett år innan hon rörde sig ditåt men hon kommer tillbaka och är en spelare som vi  känner och känner igen sedan hon var här sist och då har vi ganska snabbt, när hon flyttade hit, återupprättat den utvecklingsplanen som vi hade för henne redan sedan förra året. Så vi har återfunnit varandra snabbt och jag har upplevt det som att hon har tränat väldigt bra nu på försäsongen. Hon är ju oerhört fysiskt stark men har även utvecklat det mer grenspecifika och de kompletterande egenskaperna som krävs för att hon ska kunna ta ett steg till. Sen har vi två nyförvärv till, det är Erika Nilsson från Hovshaga. Hon smällde ju dit mycket mål ifjol i Allsvenskan. Hon är kanske den som tydligast, av våra nya spelare, som står för samma grejer som våra nyförvärv gjort de senaste åren. Hon är oerhört bollskicklig, bra teknik, blick och kommer nog bli lite av en publikfavorit när hon har vant sig vid SSL. Det är ju också en acklimatisering från Allsvenskan, det är ett stort och utmanande steg för henne men när hon är helt trygg i SSL-kostymen så kommer hon vara rätt jobbig att ha och göra med. Till sist har vi flyttat upp Clara Gottberg från vårt B-lag så det är tredje spelaren på ett år nu som vi flyttar upp så det är jättekul att kunna göra det. Hon är en gottländska med andra ord, högerfattad forward som vann poängligan i division 1 ifjol där vårt B-lag spelar. Hon har ett år kvar på gymnasiet  och är duktig redan där hon är men om Erika har ett steg från Allsvenskan till SSL så är det klart att Claras steg inte är kortare. Men hon gjorde SSL-debut ifjol, Dalen borta, pigg redan då och har sett pigg ut på försäsongen och jag skulle beskriva henne som modig. Samma sak med henne, när hon kommer in i det helt och hållet kommer hon vara jobbig att ha och göra med. Intensiv och energisk, ger sig inte och skjuter gärna. 

 

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

- Men om vi lämnar de som blev uttagna till landslaget senast utanför. Jag behöver inte berätta att Sara Steen och Elin Gabrielsson är bra liksom så tror jag på Elin Roos. Jag var med i Huddinge och värvade dit henne sen värvade jag hit henne till Endre och jag har sett henne sedan hon var väldigt mycket yngre än vad hon är nu, hon är fortfarande ung men hon har definitivt tagit stora steg senaste nio månaderna och blivit en back hos oss med grym pondus. Hon har så mycket boll och innebandy i sig så att det ska bli jättekul att se henne faktiskt. Det var kul att se henne redan ifjol men hon kommer vara riktigt bra den säsongen som kommer. 

 

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

- Vi har inte satt något  mål på det sättet för säsongen som kommer men vi går för att vinna SM-guld, vi har inte tidsatt det på det sättet vilket kanske inte gör det till ett tydligt mål. Men vi vill utvecklas mest, vill vara bäst och så vill vi se till att bli det så fort som möjligt. Sen så är vi inte oberoende av omgivningen, det är ju fler som vill det. Men vi gör ingen hemlighet av att vi konstant jobbar mot att ha den bästa verksamheten och då ska vi se till att utvecklas till ett lag som vinner SM-guld. 

 

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

- Just nu ser jag fram emot nästa träning. Men annars är det den första träningsmatchen den 20:e augusti mot Jönköping. 


Författare: Kalle Göransson