Elitlicensen - här är status just nu - Innebandy.se
2017-06-08 12:35

Elitlicensen - här är status just nu

Förbundsstyrelsen tillsammans med Svensk Elitinnebandy beslutade i februari 2014 att införa elitlicens. Elitlicensen har fem steg och tre är nu avklarade.

De tre stegen innebär:
1. Gemensamt räkenskapsåravslut 30 april
2. Gemensam kontoplan
3. Varje klubb i Svenska Superligan/Allsvenskan/Division 1 Herr ska ha auktoriserad eller godkänd revisor.

Två steg återstår nu:
- 1 maj 2018 ska föreningen vara skuldfri inom idrotten och till Skatteverket.
- 1 maj 2019 ska föreningen ha positivt eget kapital. 

I dagsläget uppfyller i damernas SSL 10 av 14 klubbar elitlicensen och på herrsidan uppfyller 7 av 14. På SSL-nivån ligger flertalet mycket nära att uppfylla elitlicensen redan i dag, två år innan skarpt läge inträder. På allsvensk nivå är det mer än hälften som i dag uppfyller elitlicensen. 

Vad händer om man inte 1 maj 2019 har positivt eget kapital?
Man får starta säsongen 2019/20 med negativt eget kapital, men måste under året upprätta ”kontrollbalansräkning” som visar att det egna kapitalet återställs. Om inte sker nerflyttning en serie till kommande säsong 2020/21. 

Reglementet är klart och under perioden november 2017 till februari 2018 kommer dagens Förvaltningsråd att kalla till möten. Preliminärt blir det i Umeå, Stockholm och Göteborg, där alla berörda klubbar under en dag kan få utbildning i elitlicensen och ställa frågor. 

Vidare under hösten 2017, baserat på inkomna handlingar ekonomiskt (balans, resultat mm), kommer dagens Förvaltningsråd till alla klubbar med start i SSL, allsvenskan och division 1 att skriva ut ”Beslut elitlicens” såsom att elitlicensen gällde, i syfte att varje klubb får feedback på vad som gäller just ens klubb. 

Läs mer om Elitlicensen och se en FAQ.


Författare: Anton Rosenblad